Finnország a legprogresszívabb ország a világon

2016 június 30., csütörtök 10:06
40

A Social Progress Initiative friss, 133 országot bemutató indexe szerint nincs Finnországnál társadalmilag progresszívabb ország a világon, míg a háború sújtotta Közép-afrikai Köztársaság a legkevésbé progresszív. Minél inkább teljesíti egy ország az állampolgárai a szociális és környezetvédelmi igényeit, annál feljebb végzett a listán.

Az egyébként évek óta recesszióval küzdő Finnország annyira progresszív, hogy a világ legjobban működő oktatási rendszere már nem is tantárgyakat, hanem témákat tanít az iskolában.

A finneket Kanada, Dánia, Ausztrália és Svájc követi, az Egyesült Királyság a 9., míg az Egyesült Államok a 19. a listán. Magyarország ezen a listán a 35., az alapvető emberi szükségletek szerint a 29., a jóléti alapok szerint a 40., és a lehetőségek tekintetében a 36. A népesség száma alapján a 77., míg az egy főre jutó GDP szerint a 36. ország vagyunk.

Michael Green, a Social Progress Initiative igazgatója szerint az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés általánosságban jó dolog, de nem ad teljes képet (például az Egyesült Államoknak jóval nagyobb a GDP-je Finnországnál, mégis csak a 19.), főleg ha a toleranciáról van szó: attól, hogy egy ország gazdagabb lesz, még nem feltétlenül lesz a társadalma toleránsabb. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt