A budapestiek 86%-a nem támogatja, hogy múzeumokat építsenek a Városligetbe

Tbg
környezetvédelem
2016 július 04., 04:07
comments 194

Egy, a Medián által készített friss közvéleménykutatás szerint a fővárosiak túlnyomó többsége támogatja a Városliget felújítását, de új épületeket nem építene a parkba.

Azaz megőrizné a Városliget eredeti funkcióját, közpark jellegét, és teljesen elutasítja a Liget-projektet.

A közvéleménykutatást ötszáz fős reprezentatív mintán végezte a Medián a magyarországi Greenpeace megbízásából. A budapestiek véleményére a Liget-projekttel kapcsolatban két aspektusból voltak kíváncsiak:

  • Melyik a jobb, múzeumi negyedet rakni a Városligetbe vagy simán parkként felújítani? (Utóbbi terv töredékébe kerülne a múzeumi negyed építésének)
  • Egyetértenének-e a budapestiek azzal, ha a múzeumi negyed megvalósulna, de nem a Városligetben?.

Mint a felmérés alapján kiadott közlemény fogalmaz:

„Még ennél is többen, a fővárosban élők 86 százaléka ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet.”

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a budapestieknek elenyésző része támogatja a Baán László nevével fémjelzett, több mint kétszáz milliárd forintos gigaberuházást, amely során új múzeumépületekkel terhelnék meg Budapest kétszáz éves, a mai napig kihasznált közparkját.

A Greenpeace megbízásából készített felmérés egyébként alátámasztja annak a januári közvéleménykutatásnak a számait, amelyet az Ipsos közvéleménykutató végzett a Levegő Munkacsoport megbízásából: akkor a budapestiek 75%-a mondott nemet a Liget-projektre.

Íme a feltett kérdések, és az arra adott válaszok eloszlása:

Egy sima, olcsó parkfelújítással 81% ért egyet (Forrás: Greenpeace/Medián)
photo_camera Egy sima, olcsó parkfelújítással 81% ért egyet (Forrás: Greenpeace/Medián)
Egy új múzeumi negyednek is sokan örülnének, ha nem pont egy kétszáz éves közpark helyén épülne fel (Forrás: Medián/Greenpeace)
photo_camera Egy új múzeumi negyednek is sokan örülnének, ha nem pont egy kétszáz éves közpark helyén épülne fel (Forrás: Medián/Greenpeace)

Feltehetően azonban nem ez lesz az utolsó közvéleménykutatás a témában, noha a projekt elutasítottsága eddig nem nagyon zavarta a kormányt.

Baán: A propaganda működik

Baán László, a projekt vezetője pénteken az ATV vendége volt, ahol említette (16. percnél kb.), hogy a Városliget Zrt. is rendelt egy felmérést.

Erről előzetesen csak annyit árult el, hogy a megkérdezett, majd kiválasztott emberek (fókuszcsoport) azután már sokkal inkább támogatták a Liget-projekt, ha elmagyarázták nekik, hogy miről is van szó.

photo_camera Baán az ATV-ben: Ha meggyőzzük az embereket, meg lesznek győzödve. (Forrás: ATV)

A kutatás Baán elmondása szerint még feldolgozás alatt áll, de az elmondottak alapján ez nem csak egy sima, lekérdezéses közvéleménykutatás, hanem fókuszcsoportos, moderátorral végzett vizsgálat lehet.

Baán László egyébként ebben a beszélgetésben sem bontotta ki az igazság minden részletét, csak reméljük, hogy a fókuszcsoport tényszerűbb eligazításban részesült.

Például kijelentette, hogy a Liget-projekt minden részletében ismert, a tájékozódáshoz csak körül kell nézni a Liget-projekt honlapján. Ez messze nem így van, még a Városliget Zrt. szerint sem, a projekt számos bizonytalanságáról ebben a cikkben írtunk.

Illetve a múzeumigazgató továbbra is állítja, hogy növekszik a múzeumi negyeddel terhelt Városliget zöldfelülete. Ez sem teljesen pontos állítás, ugyanis a jelenlegi magyar szabályozás nem tesz különbséget gyeptéglás, mélygarázs fölé terített vékonyka, és biológiailag alig-alig aktív zöldfelület és a fás-ligetes, teljes értékű zöldfelület között. Sőt még a városligeti mesterséges tó is beleszámít a zöldfelületbe a furcsa magyar szabályozás szerint.

A héten kiraknák a Ligetvédőket

A Medián számai mindenesetre azt jelzik, hogy a budapestiek egyelőre mégsem szeretnék, ha a Liget-projekt megvalósulna, fák, ligetek tűnnének el a Városliget maradékából helyet adván az új épületeknek.

Pedig nem lehet állítani, hogy ne próbálta volna a kormány a fővárosiakat meggyőzni, hiszen a Városliget Zrt. iszonyatos pénzeket, több százmillió forintot költött már el kommunikációra, újságcikkek vásárlására, plakátokra, hirdetésekre, látványfilmekre. Eddig a projekt előkészítésére, marketingjére, tervezésére már bőven több, mint tízmilliárd forint közpénzt költöttek el 2013 óta.

Pedig, ha csupán a Városligetet mint közparkot újítaná fel a kormányzat, az jóval kevesebb pénzből, és feltehetően jóval kevesebb konfliktusból megoldható lenne, sőt - a Medián felmérése szerint - a budapestiek 86%-a megnyalná utána mind a tíz ujját.

Ehhez képest a kormányzat hajthatatlannak mutatkozik a még mindig messze nem végleges tervek megvalósítását illetően, és ősszel már elkezdené az építkezést.

A projekt ellen polgári engedetlenségi módszerrel tilatkozó Ligetvédők ellen az elmúlt hetekben a Városliget Zrt. megindította a támadást, alvállakozóinak biztonsági cégei körbezárták a Közlekedési Múzeumot, amelynek kész tervei továbbra sem ismertek, táboruk ellen pedig elkezdték a birtokvédelmi eljárást.

A közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából, 2016. június 30-án, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.