Életfogytiglani börtönre ítélték a volt kínai elnök bizalmasát

A tiencsini bíróság bizonyítottnak találta, hogy Ling Csi-hua, az előző kínai elnök, Hu Csin-tao közeli bizalmasa 3,3 milliárd forintnyi jüant fogadott el kenőpénzként, ezért életfogytiglani börtönre ítélték. Az ítélet kiszabásakor állítólag figyelembe vették a vádlott június 7-én, zárt ajtók mögött tett vallomását is.

Az 59 éves Ling a volt elnök Hu Csin-tao jobbkezeként vált közismertté. Pályája szépen ívelt felfelé, de kisiklatta, hogy fia halálos kimenetelű balesetet okozott Ferrarijával (ebben maga is életét veszítette). Linget ezután 2012-ben leváltották miniszteri szintű posztjáról, és a pártadminisztrációban kapott kisebb beosztást.

2014 végén, immár jóval azt követően, hogy Hszi Csin-ping jelenlegi elnök meghirdette korrupció elleni kampányát, vizsgálat indult Ling ellen "súlyos fegyelemsértés", vagyis korrupció miatt. Addigra már elterjedt, hogy számos rokonát, így két bátyját, valamint hozzá és családjához közel álló személyeket már korábban vizsgálat alá helyezték. Testvére, Ling Van-cseng az Egyesült Államokba menekült és együttműködik az amerikai hírszerzéssel.

Megfigyelők szerint Hszi Csin-ping számára azért fontos, hogy korrupcióellenes kampánya során a magas rangú kádereknek, köztük Lingnek is a körmére nézzen, mert ezzel kívánja kifejezni, hogy a felső vezetés tagjai sem élveznek védettséget. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.