6 biztos jel, hogy valamit jól csinálsz Magyarországon

vélemény
2016 július 06., 04:05

Van egy nagy előnye a fokozatosan málló magyar demokráciának: könnyebb elválasztani a szart a májtól. Egy egészséges társadalomban sokféleképpen lehet boldogulni, sőt, sikeresnek lenni, Magyarországon azonban egy tisztességes ember előtt szinte már csak egyetlen út áll. Az utat megtalálni mindenkinek a maga feladata, de, emeli fel ujját a mindannyiunkban élő, időszámítás előtti kínai filozófus, vannak biztos jelek, amelyek megmutatják, hogy az ember már a jó úton halad.

1. Felbukkannak a hallgatag verőemberek

99 százalék, hogy jól csinálsz valamit Magyarországon 2016-ban, ha a semmiből hirtelen kopasz verőemberek pattannak eléd, és megakadályoznak céljaid elérésében. 100 százalék, ha a verőemberek határozottak, de némák, és sehogy sem lehet kideríteni, hogy ki a fene küldte őket az utadba.

2. Álneves gyalázkodó cikk a Magyar Időkben

Tegyük fel, egy reggel arra ébredsz, hogy egy egészen elképesztő stílusban megírt cikk jelenik meg rólad a Magyar Időkben vagy a központi propagandairoda bármely lapjában. Ekkor már joggal dagad a melled a büszkeségtől. De érdemes rákeresni a cikk szerzőjének a nevére, és ha megbizonyosodtál arról, hogy ilyen nevű ember csak a kormánymédiában létezik, akár boldogan ki is kiabálhatsz az ablakon: HAHÓ, JÓT TETTEM!

3. Sötét, ám kormányközeli alak legyeskedik a céged körül

A mai magyar hatalom olyan, mint a kisgömböc. Egyfelől szeret mindent felfalni, másrészt ötlete, piacképes tudása nem nagyon van. Ezért kénytelen elvenni a másét, akár a lakosság magánnyugdíjpénztári megtakarításairól, akár egy sikeres vállalkozásról van szó. Ma már szinte mindegy, hogy a gazdaság mely szektorában vagy sikeres, számíthatsz arra, hogy jön valaki, és tesz egy visszautasíthatatlan ajánlatot a tortád egy szeletére. Vagy a tortádra.

4. Idegen ügynök lettél

Hiába töltöd a mindennapjaidat akár olyan ártatlannak tűnő foglalatossággal, mint a környezetvédelem vagy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása, fennáll a veszélye, hogy valaki idegen érdekek kiszolgálójának, gyakorlatilag hazaáruló kémnek nevezzen. Ne aggódj, ez a világon mindenhol azokkal fordul elő, akiknek igazuk van.

5. Nincs állami megrendelésed

Mindent jól csinálsz, de olyan jól, hogy terméked az egész világon népszerű. Vagy legalább Magyarországon. Csak egyvalaki nem hajlandó tudomást venni róla: a magyar állam, aminek az adód fizeted. Nem tőled rendelik a gumicukrot, pedig egyértelműen a tiéd a legjobb és a legolcsóbb, vagy nem nálad hirdetnek, pedig nálad sokkal hatékonyabban lehetne, mint másnál. Ne szomorkodj, inkább viseld büszkén a bélyeget!

6. Lehallgatnak és megfigyelnek

Fontos megemlíteni, hogy a rohadó rezsimek nemcsak a jó emberek után kémkednek, hanem a gépezet egyes fogaskereiről is gyűjtenek titokban adatot. De ha biztos vagy abban, hogy te nem vagy fogaskerék, akkor abban is biztos lehetsz, hogy ha lehallgatnak és megfigyelnek, akkor jó úton jársz.

Fontos kiegészítés

Ha a fentiek közül csak egy teljesül, még nem teljes a bizonyosság. Kettőnél majdnem. Három felett teljesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.