Orbán és Matolcsy hivatalosan is kivették a takarékintegrációt Lázár és Spéder kezéből

gazdaság
2016 július 06., 10:05
comments 69

Lázár János a múlt héten bejelentette, hogy – L. Simon László mellett – megválik fontos emberétől, Németh Lászlónétól, aki az utóbbi években a takarékintegrációért felelős államtitkár volt, és központi szerepet játszott az időközben valamiért kegyvesztetté vált Spéder Zoltán üzleti terveinek állami támogatásában.

Németh Lászlóné háttérhatalmi pozíciója mindig is rejtély volt: amikor feltűnt a semmiből nemzeti fejlesztési miniszterként, akkor Simicska Lajos emberének tartották, a gecis összeveszés után viszont – már posta- és takarékügyi, továbbá állami rezsiholding-ügyi államtitkárként – a tévében szögezte le, hogy azért alapvetően Orbán embere. Az utóbbi években mindenesetre kulcsszerepe volt az FHB-csoport nyomulásának kormányzati egyengetésében.

Most viszont megvan Németh Lászlóné utódja, aki egyenesen Matolcsy György mellől, az MNB Monetáris Tanácsából érkezik a takarékintegrációt irányítani.

Bártfai-Mager Andrea nem is egyszerűen utódja lesz Németh Lászlónénak, hanem nála sokkal erősebb jogosítványai lesznek. Mivel kormánybiztos lesz, és nem államtitkár, ezért (a hatályos törvény szerint)

munkáját a miniszterelnök fogja irányítani,

és a releváns ügyekben Lázár helyett fog eljárni, saját titkársággal.

photo_camera Balra Németh Lászlóné, amikor még olyan jól állt, hogy Pintér Sándorral beszélgethetett, jobbra pedig Bártfai-Mager Andrea érkezik egy parlamenti meghallgatásra.

Az új kormánybiztoshoz átkerülnek Németh Lászlóné államtitkári hatáskörei, így az MFB, a Magyar Posta, a rezsimonstrum ENKSZ, a KAF (ez a központi adatfeldolgozó) állami cégek felügyelete is, ahogy a takarékintegrációval kapcsolatos ügyek koordinálásának feladata is.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Lázár János - Spéder Zoltán szövetségtől elveszik az összes takarékügyben releváns területet.

A kormány szeptember 15-i határidővel várja Bártfai-Magertől a takarékszektor átalakításának tervét. Demján Sándor nagyvállalkozó reményei szerint a takarékszövetkezetek tulajdonosainak kedvező átalakítások jönnek, Orbán valódi gondolatait és terveit természetesen nem ismerjük.

Bártfai-Mager életrajzát itt vagy itt nézheti meg, 2011-től ő volt a Monetáris Tanácsban az egyik első Fidesz által kinevezett, Matolcsy Györggyel minden alkalommal együtt szavazó tag.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.