Spéderellenes fejcseréket ígért Demjánnak Orbán Viktor

gazdaság
2016 június 16., 12:10
comments 191

Sajtótájékoztatót tartott Demján Sándor, a takarékszövetkezetek egy kisebb részét képviselő OTSZ vezetője – maga egyébként gyorsan tisztázta, hogy immár semmilyen anyagi érdekeltsége nincsen a takarékszövetkezeti szektorban, csak "segít, ahol tud".

Demján Sándor
photo_camera Demján Sándor.

A sajtótájékoztatót nagy várakozás kísérte, miután a takarékszövetkezeti szektor három éve tartó átalakítása miatt a legelejétől fogva tiltakozó Demján legutóbbi levelét példátlanul nagy kormányzati Spéderellenes össztűz követte, maga az üzletember pedig személyesen tárgyalt néhány napja Orbán Viktorral. Demján erről is beszámolt.

Elmondta,

Orbán Viktor azt ígérte neki, hogy új kormánybiztost fog kinevezni a takarékszektor felügyeletére,

és hogy Orbán a Spéder terveinek hatalmas kritikusai, az OTSZ segítségét kérte abban, hogy segítsenek feltárni, milyen hibák történtek a szektor átalakításakor. Tisztázták Orbánnal, hogy a jövőben a takarékszövetkezetek tulajdonának gyarapítása lesz a cél.

Na de miért csak most, három évvel az átalakítások után reagált Orbán? Demján szerint azért, mert Orbán vezetési stílusa olyan, hogy kijelöl egy kört, akiket megbíz a szabályozás átalakításával és az átalakítások levezénylésével. A törvényt talán maga sem olvasta, és

nem látta át igazán, mi történik,

vélekedett Demján, aki szerint mostanra már feltűnt a miniszterelnöknek, hogy mi történt a szeme előtt három éven át.

Demján ezúttal is kifejtette, hogy úgy látja, a takarékszektort teljesen kisemmizte a Spéder-féle üzleti kör. Az üzletember szerint a Spéder Zoltán vezette átalakítás a takarékszövetkezetek felől a – Spéder emberei által vezetett – Takarékbankba vitte át a profitcentrumot, a 2012-es plusz tízmilliárdról tavaly mínusz kétmilliárdra zuhant a takarékok nyeresége. Papíron nincs csődben a szektor, de teljesen kisemmizték őket, mondta.

"A lopás az lopás. Kisembereket akartak kisemmizni, egy rendszer félelemben tartásán keresztül"

– mondta Demján, aki szerint a 130 ezer takarékszövetkezeti kisrészvényes többsége öreg ember.

Demján azt is nehezményezte ismét, hogy a Takarékbank vezetői eltávolíthatták a Spéder-féle vezetésnek ellentmondó takarékszövetkezetek vezetőit, "a ló leválthatta a kocsist", mondta erről. Arról is beszélt, hogy Spéderék "csalárd módon" szerezték meg a Takarékbank 55 százalékát (ez egyébként egy állami pályázaton történt), és hogy a Postából beáramló pénzeknek is csak az FHB és a Takarékbank látta a hasznát, a takarékszövetkezetek semmit nem láttak ebből a pénzből.

Demján úgy látja, hogy Orbán Viktort még 2013-ban, az integrációs törvény megjelenésekor félretájékoztatták – ezt persze már akkor részletesen kifejtette, Orbán akkor levélben utasította el panaszait. Most viszont az üzletember beszámolója szerint Orbán elismerte, hogy tényleg összemosták előtte a biztonságos és a bizonytalan, "kóbor"' takarékokat.

Az új törvénnyel és a közelgő takarék-közgyűlés lefújásával Demján szerint

80-100 milliárd forint kiszívását sikerült megakadályozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.