Törvényen kívüli lett az MNB Monetáris Tanácsa

gazdaság
2016 július 08., 09:15
comments 64

A héten nevezték ki Németh Lászlóné utódjának Bártfai-Mager Andrea postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztost, aki Matolcsy György mellől, az MNB Monetáris Tanácsából érkezik a takarékintegrációt irányítani.

Hogy ne legyen összeférhetetlenség, Bártfai-Mager július 6-i hatállyal az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak benyújtotta a nyilatkozatát, hogy lemond az MNB legfőbb döntéshozó szervében betöltött pozíciójáról.

De a hvg.hu azt írja, hogy a jegybankról szóló törvény kimondja, hogy a Monetáris Tanács legalább 5, legfeljebb 9 tagú, akik között vannak az ún. „belsők” (az MNB elnöke és az alelnökei) és a „külsők”, akiket az Országgyűlés választ meg 6 évre.

A törvény szerint a belső tagok száma nem érheti el a külsőkét.

Most viszont Bártfai-Mager Andrea kiválásával ez történt, mert a 8 tagú MT-ben 4 belső és 4 külső tag van.

Emiatt Matolcsy György jegybankelnök szerdán levélben fordult Kövérhez, hogy a Parlament soron kívül válasszon új tagot az MNB Monetáris Tanácsába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.