Az államtitkárasszony szerint félmillióval kevesebb magyar él mélyszegénységben

2016 július 9., szombat 8:33
143

"Több mint félmillió embernek sikerült a 2010-es kormányváltás óta kikerülnie a mélyszegénység köréből" - jelentette ki az M1 szombat reggeli műsorában Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára.

Azt sajnos nem osztotta meg, hogy ezt a kijelentését milyen tényadatokra alapozza. Az biztos, hogy a Központi Statisztikai Hivatal vonatkozó statisztikái szerint 2010-15 között nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a relatív jövedelmi szegénységi ráta:

a férfiak körében 14,1 százalékról 14,9 százalékra;
a nők körében 14,5 százalékról 15,6 százalékra.

Ehhez még hozzátenném, hogy a statisztikai hivatal éppen átdolgozza a saját létminimum-számítását, mert a 2015-ig használt modell szerint a létminimum határa az egy főre jutó 88 ezer forintos havi jövedelem volt, és

az ország lakosságának 40 százaléka ez alatt él.

A KSH szerint pedig ilyen széles rétegre koncentrálva nem lehet szakpolitikai intézkedéseket meghozni. A KSH idén már nem is végez számításokat a régi módszertannal.

A KSH 2014-ben évi 806 ezer forintos egy főre jutó jövedelemnél húzta meg a szegénységi küszöböt, saját statisztikáik szerint az alsó négy jövedelmi tizedben ennél kevesebbet kerestek az emberek, az ötödik jövedelmi tizedbe tartozók évi nettó bére haladta meg ezt százezer forinttal. (Via MTI, KSH)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt