A brexit egyik legnagyobb kampányarca, Boris Johnson lett az új brit külügyminiszter

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Theresa May miniszterelnök Philip Hammondot kérte fel pénzügyminiszternek, Amber Ruddot belügyminiszternek, Michael Fallont védelmi miniszternek, és Boris Johnson volt londoni polgármestert külügyminiszternek.

Az utóbbi választás azért is érdekes, mert Boris Johnson a brexitkampányban váratlanul szembekerült addigi szövetségesével, a maradáspárti David Cameron ma lemondott brit miniszterelnökkel, és átállt a brexit mellett kiállók közé.

Boris Johnson kampányol a kilépés mellett (Fotó: Matt Frost / Rex Features / AFP)

Amikor végül kevéssel nyertek az EU-ból kilépést támogatók, a miniszterelnöki szék addigi várományosaként emlegetett Boris Johnsont heves támadások érték, később be is jelentette, hogy nem indul el a Konzervatív Párt elnökének, azaz miniszterelnöknek. Itt írtunk arról, Johnson szerint mik lehetnének az Egyesült Királyság brexit utáni tervei.

De nem feltétlenül a brexitpárti Johnsonnak kell majd tárgyalnia az EU külügyminisztereivel az EU-ból való kilépésről, ami Philip Hammond eddigi külügyminiszter (mostantól pénzügyminiszter) szerint akár még hat évig eltarthat.

Ugyanis David Davis lett a brexitügyi miniszter.

David Davis brexitügyi miniszter (Fotó: Oli Scarff / AFP)

Ettől még persze Johnsonnak is biztosan nagy szerepe lesz benne. (Guardian, Politico)