Boris Johnson szerint szükség lenne egy Brexit-utáni tervre

külföld
2016 július 04., 05:16
comments 166

Amióta kiderült, hogy rengeteg félrevezetés és manipuláció után tényleg a távozni akarók kampánya diadalmaskodott Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazáson, a kampányt vezető politikusok és közszereplők teljesen szétestek.

A UKIP vezetője, Nigel Farage már másnap reggel elismerte, hogy egyik fő kampányelemük hazugság volt, majd ahogy David Cameron lemondott, az is kiderült, hogy a konzervatív párton belül sem egyértelmű, ki az, aki szívesen kivezetné az országot az Európai Unióból. Az biztos, hogy a kampány élére beálló, egykori londoni polgármester Boris Johnson nem. Johnson személyes népszerűségét kihasználva rengeteget tett azért, hogy a britek a kilépésre szavazzanak, hogy utána az eredmény kiderülése után bejelenthesse, nem akar se pártelnök, se miniszterelnök lenni.

De ettől persze még nem húzódott teljesen hátra. Megírta például szokásos publicisztikáját a Telegraphba, amiben felveti, hogy kéne egy Brexit-utáni terv Nagy-Britanniának. (:D)

link Forrás

Az írás első felében a háza előtt tüntető balos fiatalokon gúnyolódik egy sort, majd beleköt pár ponton az EU-ba, többek között például azt kiemelve, hogy az EU-n belül a munkaerő szabad mozgása mennyire diszkriminatív volt, mivel megnehezítette az EU-n kívülről érkezőknek, hogy Nagy-Britanniában dolgozzanak, bármennyire is szükségük lenne a képességeikre. Azaz egy népszavazás után, amin vélhetően sokan éppen a kilépéspárti kampány bevándorlásellenes hisztériakeltése miatt szavaztak a kilépésre, a kampány egyik fő elméje azzal tud előállni, hogy az EU miatt kevesebb bevándorló tudott eddig jönni Európán kívülről.

Johnson a végén összefoglalja öt pontban, hogy mik azok az alapvető tények, amire építeni lehet a Brexit-utáni állapotokat:

link Forrás

Ezek közül az első ponttal, azaz hogy az országban élő EU-állampolgárokra semmiféle veszély nem hárul, éppen vasárnap fogalmazott meg ellenkező véleményt a konzervatívok lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Theresa May, amikor arról beszélt, hogy ez a kérdés még meglehetősen bizonytalan. A második pont is döcög, azaz hogy az EU államainak gazdasági érdeke is, hogy vámok és kvóták nélküli szabadpiac jöjjön létre Nagy-Britanniával. Éppen a hétvégén derült ki, hogy az EU Svájc megregulázásával üzenhet a briteknek:  esélye sincs arra, hogy tagja maradjanak a közös piacnak, ha akadályokat akarnak gördíteni a személyek szabad áramlása elé.

A harmadik pont, azaz hogy szabadkereskedelmi egyezségeket köthetnek a világ gazdaságaival, ez igaz, de ezt tervnek nehéz nevezni. Mivel most készülnek feladni az EU-n keresztül kötött szerződéseiket, rá is vannak kényszerülve, hogy leüljenek mindenkivel tárgyalni. A negyedik pont, hogy kormányzatok feletti szinten vehetnek részt és állhatnak akár az élre is biztonságpolitikai és egyéb kérdésekben Európában, nos ezt nem is vitatta senki, de programnak talán még kevés. Az ötödik pont pedig, hogy fényes a jövő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.