Tajvan hadihajót küld a Dél-Kínai-tengerre

külföld
2016 július 13., 09:10
comments 74

Váratlan fordulattal a feje tetejére állt a dél-kelet-ázsiai politika, Tajvan ugyanis Kínához hasonlóan sérelmezi a dél-kínai-tengerrel kapcsolatos hétfői hágai döntést, ezért az őt továbbra is el nem ismerő, szakadár tartománynak tartó nagy testvér oldalára sodródott.

Tajvan annyira elégedetlen a hágai döntéssel – miszerint Kínának, és így Tajvannak nincs történelmi joga a tenger felett –, hogy hadihajót is küldött járőrözni a Dél-kínai-tengernek arra a részére, amit sajátjának tart.

photo_camera Tajvani hadihajók. AFP PHOTO / SAM YEH

Kína és Tajvan együttesen a Dél-kínai-tenger 80 százalékát követelték magukénak.

Tajvan főleg azt sérelmezi, hogy a bíróság szerint a tajvani felségterületnek számító Itu Aba nem sziget, csak egy szikla, és ezért nem vonatkozik 400 kilométeres körzetére a tajvani gazdasági zóna sem. Annyiban igaz, hogy egy zátonyra nehéz lehet repülőgép-leszállót építeni:

Elemzők attól félnek, hogy a tajvani lépés tovább fogja élezni a feszültségeket a régióban, ahol Kína mellett többek között a Fülöp-szigetek, Vietnam és Malajzia lép fel területi követelésekkel. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.