Jelentős súlyú jogszabálysértéseket talált az MNB a Takarékbanknál

2016 július 14., csütörtök 6:41

Összesen 102,7 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Takarékbank-csoportra, a felügyelet ugyanis „jelentős súlyú jogszabálysértéseket” is észlelt.

A Takarékbank többek között a vállalatirányítás, a hitelkockázat, az informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás és a tőke számításának körében követett el súlyos hibákat (pdf), de két leányvállalatát, a Banküzlet Zrt.-t (pdf) és a Takarék Faktorház Zrt.-t (pdf) is megbírságolták.

Gondok voltak a Takarékbank befektetési szolgáltatásaival is: a bank folytatott meg nem engedett tranzakciókat ügyfelei számláin, és volt, hogy nem megfelelően tájékoztatta ügyfeleit a telefonos megbízás-felvételkor. Részben ezek is súlyos jogszabálysértések, írja a felügyelet.

A Takarékbank a Magyar Takarék Zrt. többségi tulajdonában van (annak legnagyobb tulajdonosa az FHB Jelzálogbank), és továbbra is a Spéder Zoltánhoz köthető emberek irányítják. A korábbi tervek szerint a takarékintegrációból a központi bankként eladott szolgáltatások miatt nagy hasznot húzó Takarékbank gyakorlatilag összenőtt volna az FHB-val, a kormányzati támadások hatására azonban erről lemondtak.

A bírság két dolog miatt tűnhet kínosnak az elvileg minden politikai megfontolástól függetlenül működő felügyelet szempontjából:

(MNB)