Jelentős súlyú jogszabálysértéseket talált az MNB a Takarékbanknál

gazdaság
2016 július 14., 06:41
comments 56

Összesen 102,7 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Takarékbank-csoportra, a felügyelet ugyanis „jelentős súlyú jogszabálysértéseket” is észlelt.

A Takarékbank többek között a vállalatirányítás, a hitelkockázat, az informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás és a tőke számításának körében követett el súlyos hibákat (pdf), de két leányvállalatát, a Banküzlet Zrt.-t (pdf) és a Takarék Faktorház Zrt.-t (pdf) is megbírságolták.

Gondok voltak a Takarékbank befektetési szolgáltatásaival is: a bank folytatott meg nem engedett tranzakciókat ügyfelei számláin, és volt, hogy nem megfelelően tájékoztatta ügyfeleit a telefonos megbízás-felvételkor. Részben ezek is súlyos jogszabálysértések, írja a felügyelet.

A Takarékbank a Magyar Takarék Zrt. többségi tulajdonában van (annak legnagyobb tulajdonosa az FHB Jelzálogbank), és továbbra is a Spéder Zoltánhoz köthető emberek irányítják. A korábbi tervek szerint a takarékintegrációból a központi bankként eladott szolgáltatások miatt nagy hasznot húzó Takarékbank gyakorlatilag összenőtt volna az FHB-val, a kormányzati támadások hatására azonban erről lemondtak.

A bírság két dolog miatt tűnhet kínosnak az elvileg minden politikai megfontolástól függetlenül működő felügyelet szempontjából:

(MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.