Magyarország súlyos munkaerőhiánnyal küzd

gazdaság
2016 július 14., 08:15
comments 512
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Világgazdaság gazdasági napilap 2015: Átrendeződő piacok, új tulajdonosok címmel megrendezett évindító konferenciáján az Aquincum Hotel Budapest szállodában 2015. január 22-én.
photo_camera Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elõadást tart a Világgazdaság gazdasági napilap 2015: Átrendeződő piacok, új tulajdonosok címmel megrendezett évindító konferenciáján az Aquincum Hotel Budapest szállodában (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint főleg a Budapest vonzáskörzetében működő, nemzetközileg leginkább versenyképes cégek küzdenek komoly munkaerőhiánnyal, de kritikus a helyzet a feldolgozóiparban is.

Az elős negyedéves számok szerint az üres álláshelyek nagyjából fele Közép-Magyarországon található. Számszerűen ez azt jelenti, hogy

a legdinamikusabban fejlődő magyarországi régió több mint 18 ezer munkavállalót tudna azonnal alkalmazni.

A második legtöbb üres álláshely Közép-Dunántúlon van (4500 üres állás), de még a munkanélküliség által leginkább sújtott térségekben is sok az állás a foglalkoztatási szerkezet torzulásai miatt. Az 5 főnél többet foglalkoztató cégeknél 36 ezer, a költségvetési intézményeknél 14,5 ezer állás betöltetlen. Főleg utóbbi durva, mert ez 33 százalékos növekedést jelent az előző év első negyedéves adatához képest.

Szektorokra bontva a legtöbb embert foglalkoztató feldolgozóiparban a legsúlyosabb a helyzet. Tíz éve nem volt ilyen magas az üres az állások száma.

Több mint 2 százaléka a posztoknak betöltetlen, ez több mint 14 ezer állást jelent. Főleg a járműipar küzd hiánnyal, de a számítógép- és elektronikai gyártó cégeknél is komoly probléma az állások feltöltése.

A kereskedelem és a gépjárműjavító szektorban 3800 fős hiány van és a tendencia nem csak itt, de az informatikai és kommunikációs szektorban is növekvő.

Egy hete Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már kongatta a vészharangot, és (a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatokra utalva) arra utalt, hogy sok ezres nagyságrendben külföldi munkaerő alkalmazására lehet szükség. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.