A bíróság egy hete úgy döntött, kiengedné Vizoviczkit az előzetesből, most meg már közleményben mosdatja Rogán Antalt a vállalkozó

bűnügy
2016 július 14., 10:53
comments 291

Néhány napja derült ki, hogy a 2012. május 31-én letartóztatott Vizoviczki Lászlót 250 millió forintos óvadék ellenében házi őrizetbe engedik. Azóta sem tudni, hogy pontosan miért is változott meg a bíróság álláspontja, hiszen az elmúlt egy évben fel sem merült, hogy hazaengedjék a rendőrök a megvesztegetéséért és adócsalásért perbe fogott vállalkozót.

Vizoviczki házi őrizetében alig néhány nappal azután született döntés, hogy a Vizoviczkivel több szinten is kapcsolatba hozható Portik Tamás bíróság előtt ment neki Rogán Antalnak, azt vallotta, hogy 10 millió forintnyi eurót vitt az V. kerületi polgármesternek a belvárosi Fidesz-irodába.

Vizoviczki minden bizonnyal Portiknál is többet tud arról, hogy hogy is ment az élet az V. kerületben, hiszen a kilencvenes évek eleje óta rengeteg bárt, éttermet, diszkót és nightclubot működtettek a kerületben a hozzá köthető cégek.

Vizoviczki néhány nappal a házi őrizetbe helyezéséről szóló döntés után közleményben sietett Rogán Antal segítségére. A belvárosi polgármester most azért került bajba, mert Vizoviczki egyik korábbi alkalmazottja a jobbikos N1 tévének azt mondta, hogy a főnöke a nyári szezonok előtt 4-4 milliót adott Rogán Antalnak, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak.

Vizoviczki ügyvédje most a sokáig fideszes pénzből működő, ügyészségi szivárogtatásokról is ismert Pesti Srácoknak juttatott el egy közleményt, amiben a vállalkozó tagadja alkalmazottja állításait, és bevédi Rogán Antalt. Ezt írja:

„Kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke.”

A 444 Vizoviczki Lászlóról közölt cikksorozatának 2. részében bemutattuk, hogy Vizoviczki birodalma milyen sok szálon kötődött az V. kerületi önkormányzathoz. Rengeteg beszámoló szerint lefizették a jegyzőt, Rónaszéki Lászlót, aki évekig dolgozott Rogánnak is, Vizoviczki élettársának Szebellédi István, Rogán kerületének könyvvizsgálója segített volna külföldre menekíteni a Vizoviczki-vagyon egy részét, ezen kívül hírbe hoztak önkormányzati dolgozókat, belvárosi rendőröket, és még az V. kerületi képviselőtestület egyik tagját is Vizoviczkiékkel.

A lehallgatási jegyzőkönyvekben Vizoviczki emberei is általában a cégcsoport támogatójaként beszélnek Rogán Antalról. Igaz, a perek dokumentumaiban nincs arra vonatkozó konkrét nyom, hogy Vizoviczki személyesen Rogánnal is kapcsolatot tartott volna. Bár ezt a kapcsolatot a nyomozók és az ügyészek sem nagyon firtatták, még Vizoviczkit sem kérdezték Rogánról a vallomástételekor.

Megírtuk azt is, hogy a Rogán vezette önkormányzat még ingatlant is adott el 30 százalékos bérlői kedvezménnyel egy cégnek, ami ugyan Vizoviczki élettársának és anyósának tulajdonában állt, de ezekről a személyekről az V. kerületben minden vendéglátós tudta, hogy csak papíron tulajdonosai Vizoviczki helyeinek.

Vizoviczki László az elmúlt 4 év nagyobb részét előzetesben töltötte, és mindent igyekezett megtenni annak érdekében, hogy mihamarabb házi őrizetbe kerüljön. Még alkuajánlatokat is tett az ügyészségnek, amikben megígérte, hogy segít leleplezni a Budapestet 2002 és 2010 között uraló baloldali maffia kulcsembereit. Az egyik 2013 szeptemberi ajánlatában azonban fenyegetőzött is, azt írta, hogy ha nem engedik haza, akkor

elkezd beszélni a 2010 utáni politikai kapcsolatairól is.

A levele szerint a magas szintű kapcsolatainak és információinak „90 százaléka” már a Fidesz-kormány idejéből származik. Sőt, még arra is utalt, hogy bár ezeknek a 2010 utáni információknak csekély a büntetőjogi súlya, veszélyeztetik az ország kormányzati stabilitását is. Itt egy részlet a levélből:

A Vizoviczkiről szóló cikksorozatunk első részét itt, a másodikat itt lehet elérni, és nem olyan sokára érkezik a harmadik rész is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.