link Forrás

"Nincs jogod, nincs jogod!" - A ligeti kopaszok ütése testközelből

bűnügy
2016 július 15., 14:19
comments 340

Komáromy Gergely ligetvédő aktivista gyomron vágásáról eddig egy távolról felvett, nehezen kivehető videófelvétel volt ismert - igaz, már az alapján is olyan egyértelmű volt az állami cég alvállalkozójának sunyi ütése, hogy a Városliget Zrt. közölte, feljelentik a verekedő biztonsági őrt.

link Forrás

Előkerült viszont egy videó, ami testközelből mutatja meg az eseményeket. Ezt Komáromy készítette, és pontosan kiderül belőle, hogy nem volt olyan békés az a beszélgetés közte és a fehér inges férfi között, ami az első videóból annak tűnt.

Amikor Komáromy azt mondja a bontást végző cég munkatársának, hogy akkor fog távozni, ha a rendőrök felszólítják erre, és ismeri a jogait, a cég embere azt mondja:

Nincs jogod! Nincs jogod!

Rendőrök pedig egyáltalán nincsenek a tetőn. Ezután jön oldalról a cég másik emberének gyomrosa.

Ami csak megerősíti, amit ebben a cikkben írtunk:

link Forrás

De nem csak a rendőröket, hanem a tisztázatlan hátterű verőembereket is érdemes videón rögzíteni, ez ugyanis a későbbi bizonyítási eljárásban fontos lehet.

A személy- és vagyonőrök egyébként használhatnak kényszerítő intézkedést, de azt csak arányosan tehetik meg, ahogy erről a működésüket szabályozó 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezik.

Mivel Komáromy nem támadt rájuk, nem volt nála fegyver, ezért legfeljebb közrefoghatták volna, és levihették volna a tetőről, ahol demonstrált.

Mint azt Komáromy a 444-nek korábban az esetről elmondta, a biztonsági őrök egészen addig nyugodtan viselkedtek vele szemben, amíg meg nem jelent a fehéringes építésvezető, akinek kilétéről egyelőre nem tudunk.

Vélhetően annak a Bont-Tör Zrt-nek a munkatársa, aki a múzeum és a valamikori Hungexpo (Kertem, Zene Háza) területének bontását nyerte el a Liget-projektet irányító Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től összesen 275 millió forintért. Az árban a múzeum esetében a biztonsági cég (Infinity Forest Kft.) alvállalkozói tevékenysége is benne van.

UPDATE: Mikó István, a biztonságiak jogi képviselőjeként tegnap azt mondta az RTL Klubnak, hogy álláspontjuk szerint nem biztonsági őr volt, aki Komáromy Gergely felé "ijesztett", és szerintük valójában nem is történt ütés.

Közreműködött: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.