Putyin: A sportban nincs helye doppingnak

Közleményt adott ki az orosz államfő, miután a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) hétfőn közölte jelentését, mely szerint az orosz sportminisztérium közvetlenül irányította és felügyelte az orosz sportolók vizeletmintáinak manipulálását a 2014-es szocsi téli olimpián. A nemzetközi doppingtestület odáig ment, hogy szerintük államilag szervezett doppingolás folyt Oroszországban.

"A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is"

- közölte a WADA kanadai szakértője, Richard McLaren, hozzátéve, több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak.

A vádak szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban és 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket.

Vlagyimir Putyin szerint viszont szó nincs erről. Az orosz elnök szerint a WADA jelentése mindössze egy tanú állításaira épített és az olimpiai mozgalom akár a szakadás szélére is kerülhet most.

Közleményében Putyin kitért arra is, hogy a sportban nincs helye a doppingnak, ami egyébként veszélyezteti a versenyzők életét és egészségét és aláássa a fair playt is.

Elmondta azt is, hogy a WADA jelentésében megnevezett sportolók ugyan átmenetileg fel lesznek függesztve, de további részleteket és objektív információt vár a nemzetközi szervezettől. (Reuters)