Barátja halálát akarta megbosszulni a német vonaton baltával támadó afgán

külföld
2016 július 19., 19:17
comments 388

Számos részlet derült ki arról a 17 éves afgánról, aki a bajországi Würzburg közelében hétfőn este baltával és késsel rátámadt egy német vonaton utazó, öttagú hongkongi családra.

A német hatóságok szerint a támadó amiatt radikálizálódhatott, mert múlt szombaton megtudta, hogy Afganisztánban meghalt az egyik barátja. Az addig nyugodt fiú megváltozott. Sokat telefonált, hogy kivel, azt még vizsgálják. A támadás előtt 24 órával az „iszlám ellenségeiről” írt egy közösségi portálon, a megtalált jegyzetfüzetében volt egy kézzel készített rajz az Iszlám Állam zászlajáról, és számos pastu nyelven írt szöveg. Az egyikben, azt kérte, hogy „imádkozzatok értem, hogy bosszút tudjak állni ezeken a hitetleneken és imádkozzatok értem, hogy a mennyországba kerüljek”.

A nyomozás keddi állása szerint a fiút környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus. Tavaly június végén érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, decemberben nyújtott be menedékjogi kérelmet, idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt.

Szintén március óta egy kiskorú menedékkérőket gondozó ifjúsági otthonban lakott, amelyet kiemelkedő minőségű intézményként tartanak számon. Megállta a helyét, gyakornokként dolgozott egy pékségben és jó esélye volt arra, hogy ipari tanulói státuszba kerüljön a cégnél. Két hete nevelőszülőkhöz került, ami komoly kiváltságnak számít Németországban, ahol a tavaly érkezett mintegy 60 ezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérő döntő többsége speciális otthonokban kapott helyet. A fiú átadása nevelőszülőknek azt jelenti, hogy gondozói úgy ítélték meg, jól be tud illeszkedni a német társadalomba.

A támadás napján, hétfőn 20 óra körül távozott a Bajorország nyugati részén fekvő Ochsenfurtban lévő otthonából, és felszállt egy Würzburgba tartó regionális vonatra. Rövid ideig a mosdóban tartózkodott, majd kést és baltát rántva rátámadt egy hongkongi turista családra, az első utasokra, akik útjába kerültek. Négy ember sebesített meg, ketten életveszélyben vannak.

A vonat más utasai riasztották a rendőrséget és vészfékkel megállították a szerelvényt. A támadó leszállt a Heidingsfeldnél megállt vonatról, és a településen megsebesített még egy embert. Felkutatására egy különleges rendőri egység érkezett, amely éppen a közeli Würzburgban volt bevetésen. Az afgán fiút a Majna folyó partján találták meg, megpróbálták őrizetbe venni, de a kommandósokra is rárontott, ezért lelőtték.
 
A támadó felsőruházatán az ISIS zászlajának motívumait idéző ábrázolás volt, és a támadás közben többször azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!). Ezt a rendőrséghez befutott segélykérő híváson is tisztán lehetett hallani a háttérben.

A támadásról szóló keddi német hivatalos nyilatkozatokban nem szerepel a terrorizmus vagy terrorcselekmény kifejezés, és mindenki hangsúlyozta, hogy korai lenne kijelenteni, hogy biztosan vallási-politikai hátterű, a szélsőséges iszlamizmus által motivált bűncselekmény történt.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez közel álló Amak hírügynökség egy keddi jelentésében az ISIS „katonájaként” hivatkozott a támadóra és közzétett egy videofelvételt, amelyen állítólag ő szerepel. A német hatóságok még vizsgálják a felvételt, hogy valóban a támadó szerepel-e rajta.    

Ugyanakkor Peter Altmaier német kancelláriaminiszter kedd este a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy minden bizonnyal hiteles a támadóról közzétett videofelvétel.

photo_camera Fotó: AFP

A két perc húsz másodperces felvételen megjelenő, Muhammad Rijadként azonosított férfi „a Kalifátus katonájaként” beszélt magáról, és azt mondta, „szent akcióba kezd Németországban”, miközben a kezében lévő kés használatával fenyegetőzött. Ezen felül arra szólította fel az Iszlám Állam híveit, hogy akik nem tudnak a „Kalifátus” területére utazni, azok saját országukban öljenek meg "hitetleneket".

„Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (...) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (...) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni” - mondta a felvételen megjelenő fiatal pastu nyelven.

Eredeti az afgán támadó személyes holmijai között talált búcsúlevél is, és mindez azt mutatja, hogy a 17 éves fiú „legalábbis nagy súlyt helyezett arra, hogy tettét összefüggésbe hozza az ISIS-szel” - mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Iszlám Állam mennyiben vett részt a támadásban, de a biztonsági szervek minden egyes nyomnak, értesülésnek utánajárnak - tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke a ZDF-nek azt mondta, hogy a hatóság nem kételkedik a felvétel eredetiségében, de nem gondolják, hogy a támadónak közvetlen kapcsolatban kellett lennie a dzsihadista szervezettel.

Ez nagyon nem lenne tipikus - húzta alá a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező rendőrségi szerv vezetője. Rámutatott: az Iszlám Állam régóta törekszik arra, hogy propagandájával kineveljen a szervezettől függetlenül, de ideológiájának a hatása alatt tevékenykedő magányos farkasokat. Ez a propaganda működik, ezért fel kell lépni ellene - mondta a BKA elnöke. (MTI alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.