Ezt hívják diplomáciának, Boris

2016 július 20., szerda 5:22
182

Mikor kiderült, hogy a Brexit mellett kampányoló exújságíró, Boris Johnson lesz az új brit kormány külügyminisztere, a világ több országában is csak mosolyt szült a kínevezés (igaz, Szijjártó Péter meg pont közleményben méltatta Johnson kinevezését).

Az első sajtótájékoztató, amin Boris Johnson külügyminiszterként vett részt, egy John Kerry amerikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztató volt.

És elég rosszul sikerült.

A Foreign Policy külpolitikai szaklap össze is szedte a legkínosabb momentumokat az eseményről.

  • Johnson nem tudja a különbséget Törökország és Egyiptom között?

A brit külügyminiszter több alkalommal is arról beszélt, amikor a világ jelenlegi nagy politikai válságait sorolta fel, hogy Egyiptomban épp eszkalálódik egy krízis. Sőt, ezt az egyiptomi krízist a jemeni és a szíriai polgárháborúkkal egy szinten említette.

Tény, hogy Egyiptomban nem a legrózsásabb a helyzet, de az utóbbi években volt ennél sokkal rosszabb is.

Viszont Johnson egyáltalán nem említette Törökországot, ahol a hétvégén puccsot kísérelt meg a hadsereg egy része, aztán Erdogan elnök minden eddiginél durvább politikai tisztogatásba kezdett.

A Foreign Policy szerint minimum felmerül a gyanú, hogy

Johnson nem keveri-e össze Egyiptomot Törökországgal.

  • Mikor Johnsont szembesítik a korábbi kijelentéseivel

Különösen kínos volt, mikor egy újságíró felemlegette, hogy Boris Johnson több korábbi kijelentésében és írásában is durván sértegette Barack Obama elnököt és Hillary Clintont, az amerikai demokraták elnökjelöltjét is. Ezekre Johnson a sajtótájékoztatón nem is tudott megfelelni, de látszott, hogy kínosan érinti a dolog, hogy épp az amerikai külügyminiszter mellett szembesítik ezzel. Végül annyit mondott, hogy életében annyi mindent mondott és írt már újságíróként is, hogy iszonyat hosszadalmas lenne mindenkitől elnézést kérnie, akit valaha megsértett, ráadásul szerinte, ha az emberek nem ragadják ki a kontextusból a szavait, akkor értik, mit akart mondani.


  • Mikor a korábbi hazugságaival szembesítik

Az egyik riporter arról kérdezte a külügyminisztereket, hogy lehet-e egyáltalán bízni Johnsonban, aki korábban tényleg kifejezetten sokszor mondott és írt vad túlzásokban, és „nyíltan hazudozott is”.

Boris erre annyit válaszolt, hogy tiszteli ugyan a szólásszabadságot, de ilyen vádak után hivatkozásokra is szüksége lenne, hogy milyen kijelentéseire gondol az újságíró.


Közben Kerry azon igyekezett, hogy ne mosolyogjon.

  • „Ezt hívják diplomáciának, Boris”

A kegyelemdöfést végül maga Kerry vitte be egy vicceskedő megjegyzéssel. Egy kérdésre válaszolva az amerikai külügyminiszter diplomatikusan méltatni kezdte Boris Johnsont. Azt mondta, hogy közös ismerőseik okos és rátermett embernek írták le az új brit minisztert, és ez az a Boris Johnson, akivel dolgozni akar.

Johnson közben bele-belebeszélt Kerry mondataiba, nyíltan jelezve, hogy mennyire hízelgőek a számára ezek a mondatok, de erre Kerry csak ennyit mondott:

„Ezt hívják diplomáciának, Boris”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt