Orbán szerint az EU elvesztette globális szerepét

POLITIKA
2016 július 21., 11:15
comments 206

A csütörtöki visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, a kormányfői csúcsot lezáró közös sajtóértekezleten.

Orbán Viktor miniszterelnök virágcsokrot ad át Beata Szydlo lengyel kormányfőnek a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozója előtt Varsóban (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök virágcsokrot ad át Beata Szydlo lengyel kormányfőnek a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozója előtt Varsóban (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Mint mondta, az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között. A csütörtöki csúcson arról egyeztettek, hogy ezt a jövőt, ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban, ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, „de a kezdő lépést megtettük” – mondta.

Orbán Viktor azt is mondta:

az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét.

Orbán Viktor szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tennie az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja – mondta Orbán, aki szerint a magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket.

A napokban Soros György is erről írt, de Orbán szerint elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata. „Nem akarunk lemondani a szuverenitásról, a határvédelemről” – mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint az EB javaslatai „szisztematikusan felszámolják ezeket”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.