Spéder embereit leváltották, de az új emberek is Spéder emberei a takarékintegráció vezetésében

gazdaság
2016 július 21., 06:54
comments 31

A Spéder Zoltán körüli állóháború helyzetelemzésével foglalkozik a Figyelő csütörtöki cikkében, ami kiderül néhány érdekes új részlet.

A takarékintegráció Spéder-emberek kezében maradt

Érdekes módon a takarékintegráció irányítását csak látszólag csavarta ki a hatalom Spéder kezéből: Spéder embereit Spéder másik emberei váltották a Figyelő szerint. Azt korábban mi is megírtuk, hogy a folyamat fő szervének (amit a nyári Spéder-leckéztető törvénymódosítás csak megerősített), az SZHISZ-nek a vezetői lemondtak.

Azóta meg is választották az új vezetőket. Az SZHISZ július 18-i közgyűlésén ugyanis nem a takarékszövetkezeti vezetők közül emeltek ki embereket a lemondott Lontai Dánielék (Spéder legfőbb bizalmasai) helyére, hanem Spéder másik szövetségeseit, név szerint:

  • Vida József, a B3 Takarék elnök-ügyvezetője,
  • Osztrogonácz Gábor, a Szigetvári Takarék ügyvezetője és
  • Hartmann Imre, a Pannon Takarék Bank Zrt. elnök-ügyvezetője.

Ők Spéder Zoltán társai a MATAK Zrt-ben, és általában Spéder törekvéseinek legfőbb támogatói és haszonélvezői voltak a takarékok oldaláról. Az ügyvezető Gázmár Zoárd szintén dolgozott korábban Spéder alatt.

Erre az eddig háborgó takarékszövetkezeti vezetők, illetve az őket támogató Demján Sándor csalódott meglepettséggel reagáltak.

Valami készül a Postánál

Bár a kormány álságosan úgy tesz, mintha csak eszmélt volna rá, hogy egy magáncsoport (FHB) rátekeredett egy állami cég nyakára (a Magyar Postáéra),

valójában az egész folyamatot titkosított, úgynevezett háromezres kormányhatározatok szabályozták.

Ez arra utal, hogy a kormány pontosan tisztában azokkal a vélt jogsértésekkel is, amelyekben most a rendőrség nyomoz (a pletykák szerint három különálló ügyben nyomoznak: a Posta és az FHB összefonódása, a JNT pénzszállító cég eladása és a Díjbeszedő csoporttal kötött szerződések).

Érdekesség, hogy Lázár János a múlt heti kormányinfón arról beszélt, hogy a mostani nyugdíjazásáig a posta- és takarékügyekért felelős Németh Lászlóné nem neki, hanem Orbán Viktornak számolt be a tevékenységéről (ez egyébként ellentmond a Miniszterelnökség szervezeti ábrájának, ahol közvetlen Lázárhoz volt bekötve Németh Lászlóné).

Bártfai-Mager Andreának, az új kormánybiztosnak nem lesz könnyű dolga, ha tényleg ki akarja rakni Spéderéket: a továbbra is Spéder-ellenőrzés alatt álló Takarékbanknak van egy olyan speciális részvénye a Magyar Postában, ami miatt gyakorlatilag minden fontos döntéshez meg kell állapodnia vele az államnak (aki továbbra is a többségi, 75 százalékos tulajdonos, miközben az SZHISZ-é 25 százalék). Sajtóhírek szerint mindössze 50 millió forintot fizetett a Takarékbank ezért a B sorozatú részvényért.

Pédául ez az egyetlen B részvény 3 igazgatósági tag kinevezésére jogosít, miközben a rengeteg A részvény is háromra, de csak 80 százalékos támogatottság mellett.

Tehát a 6 Posta-igazgatósági tagból hármat önállóan kinevez a Takarékbank, az állam viszont csak úgy nevezheti ki a maradék hármat, ha meg tud állapodni a személyükben az SZHISZ-szel.

Ezért aztán ha a kormány lépni fog, nagy lesz a gondolkodás, mit lépjenek majd, és akár hosszas jogi harcra is készülni lehet.

Index: McNutt kerülhet képbe

A Figyelő felveti annak lehetőségét is, hogy az Index.hu Zrt. ugyanannak az amerikai üzletembernek a kezébe kerül Simicska Lajos közreműködésével, aki a Class FM-et is megvette az Advenióval együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.