Térdre kényszerítették a francia papot, mielőtt átvágták a torkát

Kedd reggel két késsel felfegyverzett férfi túszul ejtett öt embert az észak-franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben, egy katolikus templomban. Két nővért, két helyi hívőt és egy papot fogtak el.

Hárman el tudtak szökni végül, a papot megölték, egy hívő súlyosan sérült. Elsőként Danielle nővér tudott elszökni, aki értesítette a rendőröket. Az eset óta a nővér már nyilatkozott a francia BFMTV-nek.

Házkutatást tartanak a rendőrök a normandiai kisváros tempomának szomszédságában. Foto: AFP / MATTHIEU ALEXANDRE

A két iszlamista férfi - akik a reggeli ima közben törtek be az épületbe - végig videófelvételt készítettek a támadásról. Miután behatoltak, elfogták és térdre kényszerítették a 86 éves Jacques Hamel atyát, majd elvágták a torkát.

A nővér elmondása szerint az elkövetők felvételeket készítettek magukról, miközben arab imákat énekelnek az oltár előtt. A túszok közül hárman megmenekültek, a negyedik továbbra is életveszélyes állapotban van.

Francois Hollande francia miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a támadást, amiért az Iszlám Állam már vállalta is a felelősséget.

A BFMTV-n elhangzott az is, hogy az egyik gyilkos a környéken élt, és 2015-ben megpróbált eljutni Szíriába, de a török határőrök visszaküldték és Franciaországban bebörtönözték. Ő márciusban szabadult, elvileg nyomkövetőt kellett viselnie, és csak meghatározott órákban hagyhatta el szülei lakhelyét, ami egyébként a templom szomszédságában van.

Update: azóta megszólalt az ügyben a nyomozóügyész, és újabb információkat osztott meg az eddig ismert elkövetőről, aki próbaidejét töltötte még, úgy tudott gyilkolni. (Guardian)