Old school szocializmus: 50 állat halt éhen Venezuela nagyobb állatkertjeiben

külföld
2016 július 27., 16:19
comments 106

50 állat pusztult éhen Venezuela nagyobb állatkertjeiben az utóbbi hat hónap tartós élelemhiánya miatt.

A főváros, Caracas Caricuao állatkertjének elhullott vadjai között vietnami csüngőhasú malacok, tapírok, nyulak és madarak vannak, de az ország többi állatkerti állatát is az éhhalál fenyegeti – közölte Marlene Sifontes, az állatkerti dolgozók szakszervezetének vezetője.

Az ország lakossága is éhezik. A venezuelaiak órákat állnak sorban a szupermarketekben, időnként hangosan, kórusban követelve az ételt, előfordul, hogy fosztogatni kényszerülnek, mivel az ország soha nem tapasztalt gazdasági válsággal küzd. Akkora a kenyérhiány, hogy a McDonald'sban nem kapni Big Macet. 35 ezer ember jár át Kolumbiába ételért és gyógyszerért.

Sifontes szerint a Caricuao állatainak tragédiája a venezuelaiak szenvedésének metaforája. A hatóságok nem közölték az állatpusztulás adatait, de az ügyészség nyomozást indított az ügyben. A caracasi állatkert oroszlánjainak és tigriseinek csökkentett húsadagját mangóval és sütőtökkel egészítik ki az aggódó gondozók, egy elefántjuk trópusi gyümölcsöket kap a szokásos takarmány helyett.

A vidéki állatkertekben még súlyosabb az élelemhiány, a gondozók erejüket megfeszítve igyekeznek életben tartani állataikat. A nyugat-venezuelai Tachira állam La Laguna állatkertjének munkatársai adományokat gyűjtenek a helyi vállalkozóktól, hogy gyümölcsöt, zöldséget és húst tudjanak szerezni az állatoknak. Májusban Falcón állam Paraguaná félszigetének egyik állatkertjében három állat pusztult éhen. Azt tervezik, hogy állatok tucatjait – köztük a veszélyeztetett pápaszemes medvéket – egy másik venezuelai állam, Merida egyik állatkertjébe költöztetik. A hat pápaszemes medve most a szükséges napi 16 kg tápláléknak csak a felét kapja meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.