Trump arra kéri az orosz hackereket, hogy támadják meg Amerikát

A Republikánus Párt elnökjelöltje egy nappal azután, hogy Hillary Clinton lett a Demokrata Párt elnökjelöltje, sajtótájékoztatót hívott össze Floridában, ahol azt mondta:

„Oroszország, ha figyelsz, remélem megtalálod azt a 33 ezer emailt, ami hiányzik. Szerintem a sajtónk bőségesen meg fog jutalmazni érte!”

Ezzel arra utalt, hogy vélhetően orosz hackerek törték fel és hozták nyilvánosságra a Demokrata Párt levelezését, de ezzel gyakorlatilag azt is kérte, hogy egy ellenséges hatalom hajtson végre kibertámadást a saját országa ellen.

Fotó: Rob Kerr / AFP

Donald Trump tagadta azt is, hogy kapcsolatban állna Oroszországgal. Állítása szerint a legközelebbi kapcsolata az oroszokkal az volt, amikor egy Palm Beach-i házat megvett 40 millió dollárért, és 100 millióért passzolta tovább egy orosz vállalkozónak.

Eközben egyébként az alelnökjelöltje, Mike Pence kampánystábja arról adott ki közleményt, amiben elítélte, hogy bárki is feltörte a demokraták levelezését, ha pedig az oroszok voltak azok, akkor beleavatkoztak az Egyesült Államok elnökválasztásába, aminek súlyos következményei lesznek. (QZ)