Trump szerint Putyin nem fogja megtámadni Ukrajnát

Donald Trump interjút adott az ABC-nek, amiben azt mondta George Stephanopoulos riporternek Vlagyimir Putyinról, hogy:

„Nem fog bevonulni Ukrajnába, oké, csak hogy értse. Nem fog bevonulni Ukrajnába, rendben?”

„Hát, már ott is van, ugye?” – kérdezett vissza Stephanopoulos, amire Trump ezt mondta: „Oké, hát, ott van egy bizonyos módon. De én nem vagyok ott. Obama van ott. És őszintén, a világnak az az egész része egy felfordulás Obama alatt minden erővel, amiről maga beszél, és a NATO minden erejével meg mindennel együtt. Eközben elmegy. Ő meg elveszi a Krímet.”

(Próbáltam szó szerint lefordítani, de a folyamatosan összevissza beszélő Trump sok szövegéhez hasonlóan sehogy sincs sok értelme.)

A sokszor gyanúsan orosz érdekeket képviselő Trump ezután arról is beszélt, hogy még meg kell vizsgálnia a helyzetet, de nem zárkózik el attól, hogy elismerje a Krímet, mint orosz területet, mert szerinte a Krímben élők inkább Oroszországhoz szeretnének tartozni. Itt is megjegyezte, hogy mindez Obama elnöksége alatt történt.

Trumpot, aki szereti letagadni azt is, amit épp az előbb mondott, kérdezték arról is, milyen kapcsolata Vlagyimir Putyinnal, amire többször is elmondta, hogy ugyan Putyin szépeket mondott róla, nincs vele kapcsolata, sőt, sosem találkozott vele. Pedig tavaly novemberben Trump azt mondta Putyinról: „Jól ismerem, mert mindketten voltunk a 60 Minutes-ben, asztaltársak voltunk.” (CNN)