Kivégezték Shahram Amiri iráni atomtudóst

külföld
2016 augusztus 06., 20:04
comments 108

Családja szerint kivégezték Shahram Amirit, az iráni atomprogram egyik korábbi kulcsszereplőjét. Az atomtudós testét nemrég szállították vissza a szülőfalujába. Hozzátartozói a temetés előtt még megállapították, hogy a férfi nyaka körül kötélnyomok árulkodnak, arról, hogy Amirit felakasztották.

Shahram Amiri 2009-ben tűnt el egy mekkai zarándoklat közben. Később az Egyesült Államokból adott életjelet magáról. Egy videó került elő, amiben azt állította, hogy a CIA elrabolta, és ismeretlen helyre szállították, ahol információkat követeltek tőle az iráni atomprogramról. Egy későbbi videóban azt állította, hogy megszökött a CIA fogságából.

2010-ben aztán hazatért Iránba, és hősnek kijáró tisztelettel fogadták, de az öröm nem tartott sokáig, mert Teheránban is bebörtönözték. Az USA végig azt állította, hogy a CIA nem rabolt el senkit, Amiri maga disszidált és ajánlotta fel együttműködését az amerikai kormánynak.

Amiri 2010-es hazaérkezésekor a teheráni reptéren (AFP PHOTO / ATTA KENARE)
photo_camera Amiri 2010-es hazaérkezésekor a teheráni reptéren (AFP PHOTO / ATTA KENARE)

2010-es teheráni bebörtönzése óta nem tudta senki, hogy Amiri pontosan hol van, családja is csak annyit tudott róla, hogy komoly börtönbüntetést kapott, és félti az életét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.