Kivégezték Shahram Amiri iráni atomtudóst

Családja szerint kivégezték Shahram Amirit, az iráni atomprogram egyik korábbi kulcsszereplőjét. Az atomtudós testét nemrég szállították vissza a szülőfalujába. Hozzátartozói a temetés előtt még megállapították, hogy a férfi nyaka körül kötélnyomok árulkodnak, arról, hogy Amirit felakasztották.

Shahram Amiri 2009-ben tűnt el egy mekkai zarándoklat közben. Később az Egyesült Államokból adott életjelet magáról. Egy videó került elő, amiben azt állította, hogy a CIA elrabolta, és ismeretlen helyre szállították, ahol információkat követeltek tőle az iráni atomprogramról. Egy későbbi videóban azt állította, hogy megszökött a CIA fogságából.

2010-ben aztán hazatért Iránba, és hősnek kijáró tisztelettel fogadták, de az öröm nem tartott sokáig, mert Teheránban is bebörtönözték. Az USA végig azt állította, hogy a CIA nem rabolt el senkit, Amiri maga disszidált és ajánlotta fel együttműködését az amerikai kormánynak.

Amiri 2010-es hazaérkezésekor a teheráni reptéren (AFP PHOTO / ATTA KENARE)

2010-es teheráni bebörtönzése óta nem tudta senki, hogy Amiri pontosan hol van, családja is csak annyit tudott róla, hogy komoly börtönbüntetést kapott, és félti az életét. (BBC)