Mégis lehet tüntetni Orbán háza előtt a félnótás kvótakampány miatt

POLITIKA
2016 augusztus 06., 13:36

Egy Büki Zoltán nevű aktivista, a Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport vezetője július elejére szervezett tüntetést Orbán Viktor háza elé. A kvótanépszavazás értelmetlensége ellen tervezett demonstrálni nagyjából 100 emberrel, a rendőrség viszont nem engedélyezte a tüntetést.

A BRFK indoka az volt, hogy a tüntetés idején nemcsak a miniszterelnök, hanem a szomszédok magánélethez való joga is sérülhet.

Arra, hogy a rendőrség ilyen döntést hozzon, lehetőséget adnak a korábbi bírósági határozatok. Legutóbb például arról döntött az Alkotmánybíróság, hogy a gyülekezési törvény a hasonló eseteket nem szabályozza megfelelően, ezért új jogszabályt kell írnia a parlamentnek.

Büki viszont úgy döntött, teszteli a rendszert, és felajánlotta, hogy akkor nem 100, csak 50 ember tüntet majd, teljesen csöndben lesznek, csak transzparenseket tartanak, és a járdán ülve tüntetnek majd, csak hogy semmiképp se lássanak be egyik kertbe sem, zavarva ezzel az ott lakók magánszféráját.

De a rendőrség ezt a tüntetést sem engedélyezte.

A tiltó határozatot viszont Büki bíróságon támadta meg, és itt már neki adott igazat a bíróság, mondván, hogy nem lehet előre feltételezni, hogy a tüntetés megszegi a szervező által ígért szabályokat. Tehát ha például a tüntetők elkezdenek hangoskodni, akkor a rendőrség feloszlathatja a demonstrációt, de nem lehet betiltani a tüntetést arra hivatkozva, hogy valószínűleg hangoskodni fognak, miközben vállalták, hogy nem fognak hangoskodni.

Jövő vasárnap meg is tartják a tiltakozást. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.