Megint sok a halott az ukrajnai háborúban

Durvul az orosz - ukrán konfliktus.

Idén eddig a július volt a legvéresebb hónap Kelet-Ukrajnában, a hivatalos tűzszünet ellenére 30 ukrán katona esett el az összecsapásokban, sok a civil áldozat is. Az oroszok támogatta felkelők veszteségeiről nincs kimutatás. Augusztusban sem csillapodtak a harcok, mindkét oldal azzal vádolja a másikat, hogy a frontvonalból kitiltott nehézfegyvereket is bevetettek.

Az ukrán kormány a legmagasabb szintre emelte a hadsereg harckészültségét, míg az oroszok rengeteg fegyvert szállítottak a 2014 tavaszán elfoglalt Krím-félszigetre.

Viktor Porosenko ukrán elnök csütörtökön azt javasolta, hogy a francia, a német és az orosz elnökkel legalább telefonon egyeztessenek a helyzetről. Az orosz kormány a javaslatot visszautasította azzal, hogy ennek nincs most itt ideje, előbb az ukrán kormány tisztázza a krími támadás körülményeit.

Az orosz hadsereg ugyanis azt állítja, hogy lelepleztek egy ukrán felderítő csoportot, amely a Krím területén vitt végig valamilyen akciót. Tűzharcba keveredtek velük, két orosz katona meghalt, de az ukrán csoport tagjait végül elfogták. Az ukrán kormány azt állítja, hogy az egészből egyetlen szó sem igaz. A NATO egyik tisztviselője szerint nem nagyon hisznek ők sem az ukrán felderítőkről szóló történetben, mert az oroszok nem mutattak be bizonyítékokat az akcióról.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.