Mengyi Voldemort maga is megszólal a lehallgatott telefonbeszélgetésekben

bűnügy
2016 augusztus 11., 06:51
comments 117

"Ismeri Holbok Sándort?" - kérdezte az ATV műsorvezetője a tévécsatorna reggeli műsorában Csepreghy Nándort, a miniszterelnökség uniós pénzosztásért is felelős miniszterhelyettesét, aki készségesen elismerte, hogy igen. A kérdésre, hogy honnan, még azt is elmondta, hogy Holbok a Fidesz kampányában vett részt - a 168 óra mai cikke szerint a korábban Szájer József kabinetfőnökeként is dolgozó férfi Habony Árpád központi kampánycsapatának egyik területfelelőse volt.

Holbok szerepe azért érdekes most, mert ő a fő tulajdonosa annak a Public Sector Consulting Kft.-nek, aminek az egyik pályázatírója, B. Szilvia gyanúsított egy félmilliárdos pályázati csalás ügyében.

A pályázatot szociális szövetkezetek hálózatosodásáról szóló modellprogramra írták ki még 2015 októberében, a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus utolsó pillanataiban. A pályázat már akkor felborzolta a szakmai szervezetek kedélyeit, akik tiltakoztak is a szerintük rendkívül szűk határidővel, személyre szabottan kiírt pályázat ellen, amit aztán a kiíró Emberi Erőforrások Minisztériuma vissza kényszerült vonni.

Bár Csepreghy az ATV-ben azt állította, hogy a pályázatot a szakmai szervezetek panaszai miatt vonták vissza, a valóságban a NAV jelezte a minisztérium felé, hogy nyomozást indított az ügyben.

Mengyi Roland Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Via Mengyi Roland / Facebook
photo_camera Mengyi Roland Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Via Mengyi Roland / Facebook

A nyomozás során operatív eszközöket is bevetettek, lehallgatták a pályázat szereplőit. És lehallgatták azt a Mengyi Rolandot is, aki a vallomások szerint kétszer ötmillió forint "alkotmányos költséget" kért a testre szabott pályázat egyengetéséért. A jelek szerint Mengyi egyengette is a pályázatot, és maga is beszélt az érintettekkel:

a 168 óra most leközölt egyet a lehallgatási jegyzőkönyvek közül, aminek a titkosítását már feloldották.

Ebben Mengyi, akit Voldemortnak kellett szólítani, a beszélgetések során a szintén a Harry Potter-sorozatból választott

Dementor

álnevet használó egyik gyanúsítottal, a közte és a pályázók között közvetítő K. Péterrel beszélget arról, hogy a minisztérium 2015. július 21-re ígérte, hogy rábólint a pályázati ötletre, de már július 22. van. "Őő még nem kap, még csak annyi információt kaptam, hogy bent van, de hogy pontosan hogyan és mint, azt még tán a mai napon megkapom, mert tegnap nagyon későn lett vége" - válaszolta az érdeklődésre Mengyi.

Mengyi egy hete még azt állította, hogy neki tiszta a lelkiismerete, de ügyvédet fogadott. Ügyvédje, Futó Barnabás pedig azt mondta, hogy ügyfelét csak emlegették a beszélgetésekben, és szerinte a rendőrség nem vette komolyan a gyanúsítgatást, amit az is bizonyít, hogy a hatóságok eddig semmilyen formában nem keresték meg.

De ennek lehet más oka is:

Polt Péter egy, a Quaestor-ügyben érkezett kérdésre válaszolva kifejtette, hogy olyan személyt, akire terhelő bizonyítékok vannak, nem lehet tanúként meghallgatni, mert igazmondási kötelezettsége miatt korlátozódna a védelemhez való joga.

Vagyis ha Mengyi ellen van bizonyíték - márpedig lehet, hiszen lehallgatták -, akkor tanúként nem hallgathatják meg. És mert képviselő, gyanúsítottként is csak mentelmi joga felfüggesztése után, amit az a Nyomozó Főügyészség kezdeményezhet, amely idén július 11-én kapta meg a nyomozati iratokat a NAV-tól.

A történetről bővebben a 168 órában olvashatnak, az előzményeket itt foglaltam össze.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.