A mai férfiak sokkal gyengébbek, mint az apáik

TUDOMÁNY
2016 augusztus 15., 15:53
comments 309

Készült egy tanulmány az Amerikai Egyesült Államokban, ami a mai férfiak kezének erejét akarta összehasonlítani egy 1985-ben vett mintával. Az eredmény pedig elég sokkoló lett, azt mutatták ki, hogy

ma a 20 és 34 éves kor közötti férfiak sokkal gyengébbek, mint azok, akik 1985-ben voltak ennyi idősek.

A tanulmány két dolgot mért: hogy az alanyok milyen erősen szorítanak marokkal, és hogy milyen erősen szorítanak két ujjal. Míg marokkal a 2016-os mintában szereplő férfiak átlagosan 436 Newton erővel tudnak szorítani, addig az 1985-ös mintában ez 520 N volt.

A kétujjas szorításban nem voltak ekkora különbségek, de a 2016-os minta ebben is rosszabbul szerepelt.

A nők között nem jelentkezett ilyen nagy különbség.

A kutatást azonban kicsit befolyásolhatják a mintavétel hiányosságai: a 2016-os mintában 237 önkéntes szerepel, akiket Észak-Karolina egyetemeken szedtek össze, míg az 1985-ös mintában a wisconsini Milwaukee-ben összeszedett önkéntesek eredményei vannak. Az 1985-ös felmérésre bárki jelentkezhetett, nem csak egyetemisták, így lehetséges, hogy a mintában szereplő fizikai munkások fentebb húzták az átlagot. Igaz, a kutatók szerint az 1985-ös mintában is főleg egyetemisták vannak.

Akármennyit is befolyásolt a mintavétel, az eredmények alapján kirajzolódó tendencia mindenképp valós, hiszen minden hasonló tanulmány kimutatja, hogy az Egyesült Államokban és Európa legtöbb országában egyre kövérebbek, egyre gyengébbek és egyre kevésbé fittek az emberek.

Hiába, Clint Easwood is megmondta: ez egy puhapöcs generáció. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.