Hollandiában 2025-re betilthatják a dízel és benzines autókat

2016 augusztus 17., szerda 20:34

A holland parlament alsóháza elfogadta azt a munkáspárti jogszabály-tervezetet, ami 2025-re betiltaná a dízel és benzines autók eladását az országban. A tervezet eredeti formájában 9 év múlva a teljes tiltást javasolta, mármint azt, hogy a dízel és benzines autókat 2025-től használni se lehessen, de végül egy módosítóindítvánnyal az eladás tiltására finomították a törvényt.

A törvény most a szenátus előtt van, és ha itt is megszavazzák, akkor 2025-től tényleg nem lehet majd benzines és dízel autókat eladni Hollandiában.

Képviselők szerint egyébként át fog menni a szenátuson is a jogszabály, hiszen az ország lakossága és a politikusok is széles körben támogatják a kipufogógáz-kibocsátás csökkentését. Hollandia e tekintetben már most is élen jár az EU-ban.

Az ország azonban nem elsőként gondolkodik ilyesmiről, Norvégiában például már megszavaztak egy ugyanilyen tiltást, és az is 2025-ben lép majd érvénybe.

Az új törvények várhatóan hatással lesznek az autógyárak bevételeire és fejlesztési terveire, főleg akkor, ha Norvégia és Hollandia példáját más országok is követik majd.

A holland politikusok arról is gondoskodnak majd, hogy 2025-re elérhető áron rendelkezésre álljanak majd elektromos autók. Erről egyébként több szakértő szerint még gondoskodniuk sem kell majd, addigra ugyanis magától is lemegy majd az elektromos autók ára. (Quartz)