Moldova nyugati segítséget kér az orosz propaganda elleni harcban

külföld
2016 augusztus 17., 16:36
comments 99

Pavel Philip, Moldova miniszterelnöke cikket írt a washingtoni The Hill című lapba arról, hogy országa a nyugati integrációt választotta, és hogy ez mennyire nem tetszik Moszkvának. Moldova tényleg komoly lépéseket tett az utóbbi időben az euro-atlanti diplomáciai kapcsolatrendszer erősítése felé, az államot eddig a befolyási zónájában tudó Oroszországnak pedig ez értelemszerűen nem tetszik.

Pont ezért, az október 30-ra kiirt választás, ami Moldova első közvetlen elnökválasztása lesz, az orosz- és a nyugatbarát politikai erők összecsapásának ígérkezik.

A miniszterelnök azt írja a cikkében, hogy Moldova nyugati szövetségeseinek is el kell utasítania a nyugatbarát kormány lejáratására irányuló orosz propagandát, és együtt kel fellépniük a helyi médiát elárasztó, az állam destabilizálására irányuló, nyugatellenes orosz médiakampány ellen.

Lenin szobra Tiraszpolban, a Dnyeszteren Túli Területen 2014. április 16-án.
photo_camera Lenin szobra Tiraszpolban, a Dnyeszter-menti köztársaságban (AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU)

Oroszországnak komoly befolyása van a Moldovától elszakadt, de a világ legtöbb állama által el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársaságban, ahol kora nyáron még orosz hadgyakorlat is volt. (UA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.