Augusztus végén indulnak az Uber önvezető autói Amerikában

tudomány
2016 augusztus 18., 11:36
comments 74

Máris itt van az, amit sokan legföljebb pár év múlva tartottak elképzelhetőnek: az Uber embersofőrök helyett automatákat használ normális városi forgalomban.

Alig egy éve alakult meg az Uber önvezető autókkal foglalkozó divíziója, a tesztelést csak idén májusban kezdték el, most pedig már be is jelentették, hogy pár napon belül indul az éles próbaüzem Pittsburgben. A kuncsaftok és a hatóságok megnyugtatására - illetve a fennálló törvényeknek megfelelően - egyelőre lesz biztonsági sofőr a Volvo SUV-okban, de ők elvileg nem fognak csinálni semmit. Egész pontosan a kormányra tett kézzel figyelik, hogy nem kell-e közbeavatkozniuk. A néhány automata Uber ott fog cirkálni a többi kocsi között a forgalomban, így véletlenszerűen kerülnek egy-egy utashoz.

Akinek a gép automata autót dob, annak kezdetben még fizetnie sem kell a fuvarért.

A speciális autók utasait tablet várja a hátsó ülésen, rajta az önvezető autókról szóló információkkal. Az anyósülésre nem lehet ülni, mert ott egy olyan, emberi mitfahrer fog helyet foglalni, aki folyamatosan jegyzeteket készít a fuvarok tapasztalatairól, illetve a vezetés közben előálló szituációkról. A Bloomberg cikkéből kiderül, hogy ők már utaztak ilyen autóval Pitsburgben, ahol egy hídon átkelés közben egy pillanatra kikapcsolt az önvezető automaika és a kormányt az embernek kellett röviden átvennie.

A húzás, vagyis az Uber elképesztő tempója sokkolhatja az olyan, önvezető autóikat évek óta tesztelő cégeket, mint a Tesla vagy a Google, hiszen az iparágba éppen csak beszálló Uber azonnal megelőzheti őket. A cég más utat választott, őket nem érdekli a saját önvezető kocsi gyártása, azt meghagynák a létező gyártóknak, akikkel egyedi együttműködési megállapodásokat kötnének, ahogy a Volvóval is tették.

Azt, hogy az Uber nem viccel, idén nyáron a Google is megtapasztalta, amikor a személyszállító appjából élő cég felvásárolta előlök a vezető nélküli kanionok fejlesztésével foglalkozó Otto nevű céget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.