Kósa Lajos szerint visszaéltek Mengyi "Sötét Nagyúr" Roland nevével

POLITIKA
2016 augusztus 18., 14:21
comments 97

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön fenntartotta azon korábbi álláspontját, hogy visszaéltek Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő nevével, akinek mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész egy korrupciós ügyben.

A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Mengyi Roland és az egész magyar parlament érdeke, hogy minél szélesebb körben lehessen vizsgálni ezt az ügyet.

Kósa Lajos emlékeztetett, a jelenlegi szabályok szerint egy képviselő önállóan nem mondhat le mentelmi jogáról, arról a parlamentnek kell döntenie. Mengyi Roland azt mondta, arra kéri majd az Országgyűlést, hogy függessze fel a mentelmi jogát - közölte a Fidesz frakcióvezetője, majd hozzátette, erre várhatóan az őszi ülésszak kezdetén, szeptember közepén kerülhet sor.

A Sötét Nagyúr, Mengyi Roland (Fotó: Facebook)
photo_camera A Sötét Nagyúr, Mengyi Roland (Fotó: Facebook)

A legfőbb ügyész csütörtökön különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt kérte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés elnökétől.

Mengyi korrupciós ügybe keveredett, egy uniós pályázati csalások ügyében folyó NAV-vizsgálat során elrendelt lehallgatások alapján kétszer ötmillió forint "alkotmányos költség" fejében ígérte, hogy elintézi a sikeres pályázatot.

Az ügyben a NAV költségvetési csalás és vesztegetés gyanújával indított büntetőeljárást. A NAV azonban politikusok ellen nem járhat el, ezért átadta a büntetőügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

A pályázati csalás ügyében indított nyomozásról augusztus 4-én számolt be a 168 óra, ami hozzájutott a lehallgatási jegyzőkönyvekhez is. Azok alapján Mengyi járt közben a szociális szövetkezetek hálózatosodásáról szóló modellprogramra 2015 októberében, rendkívül szűk határidővel kiírt, és már akkor botrányt okozó pályázatok ügyében.

A hetilap birtokába került lehallgatási jegyzőkönyvekben maga Mengyi is megszólal, a pályázat állásáról beszélget a pályázók és közte közvetítő K. Péterrel, akit a jegyzőkönyvek szerint szintén a Harry Potter-könyvekből vett álnéven, Dementornak kellett szólítani.

Mengyi amúgy közleményében tagadta a vádakat, azt írta, hogy neki

tiszta a lelkiismerete,

az ügyben meggyanúsított ismerősei pedig csak visszaéltek a nevével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.