Neymar megcsinálta: Brazília először olimpiai bajnok fociban

sport
2016 augusztus 20., 23:47
comments 18

Ha valaki direkt a lehető legdrámaibb véget próbálta volna meg kitalálni az olimpiai focitornának, akkor sem sikerült volna megközelítenie, ami szombat este végül a riói Maracana stadionban történt. A rendező braziloknak egy drámai tizenegyespárbaj végén sikerült elhódítaniuk történelmük első olimpiai fociaranyát.

AFP PHOTO / Luis Acosta
photo_camera AFP PHOTO / Luis Acosta

A Németország elleni meccs hőse pedig az a Neymar lett, akik a brazilok a három megengedett túlkoros játékos egyikeként azért raktak be az olimpiai keretbe, hogy megnyerje nekik a tornát. Neymar vállaira így már a meccs előtt is hatalmas teher nehezedett, de a Barcelona játékosa fel tudott nőni a feladathoz.

Az olimpiai döntő egy német kapufával kezdődött, de az első gólt a brazilok szerezték. A 27. percben a német kaputól közel 30 méterre szabadrúgáshoz jutottak, olyan távolságban, ahonnét tényleg ritkán születik gól. Neymar azonban tökéletesen találta el a labdát, amely a felső lécről a kapuba vágódott. Szabadrúgást ennél jobban nem nagyon lehet lőni.

A németek, a futballközhelyekben élő németekhez méltóan összeszedték magukat, és fokozatosan egyre közelebb kerültek a brazil kapuhoz. Végül az 59. percen a labda a tizenhatoson belül Max Meyer elé került, aki szép mozdulattal védhetetlenül bevágta.

A rendes játékidőből hátralévő fél óra a braziloké volt, de helyzetekhez csak a 90. perchez közeledve jutottak el. A játék képe a hosszabbításban sem változott, maradt a brazil fölény, de a fáradtság és a teher eredményeként mindkét csapat eléggé szétesett, igazán senki sem tudta uralni a játékot.

120 perc után is maradt az 1:1, jöhettek a tizenegyesek, és Brazíliában ekkor valószínűleg a legtöbben inkább saját válogatottjuk ellen fogadtak volna. A büntetőpárbajt a németek kezdték, és meglepetésre az első nyolc lövés védhetetlenül jó volt.

Kilencedikként Nils Petersen egy gyenge tizenegyest lőtt a brazil kapusba, és így a sorsdöntő lövést vállaló Neymar lába dönthetett. A 24 éves kapitány tökéletesen vágta a bal felsőbe, majd azonnal zokogva összeesett, akárcsak szinte valamennyi csapattársa és a Maracana lelátóján ülő 80 000 ember jelentős része.

Ez az olimpiai cím nem kárpótolja a két évvel ezelőtti brazil rendezésű világbajnokság elődöntőjében pont a németektől elszenvedett 7:1-es vereséget, de még az 1950-es vébén ugyanebben a stadionban Uruguay ellen elbukott döntőt sem. És azt sem feledtetheti, hogy a brazil foci éppen története egyik legreménytelenebb korszakát éli, messze a világ legjobb csapataitól.

Viszont egy olyan országban, ahol évek óta nem stimmel semmi sem, az arenyérem legalább egy éjszakára elhozta az önfeledt boldogságot és a közös katarzist. És az egész olimpiai pénzszórásnak is egy kis értelmet adott Brazíliában, ahol a focinál tényleg semmi sem fontosabb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.