Élete kalandját élte át egy budapesti sikló, műszerfalban autózta át a várost

ÁLLAT
2016 augusztus 26., 14:08
comments 72

Az Inforádió rendkívül fontos témát dolgozott fel, interjút készítettek egy autóssal,

akinek az autójába bemászott egy sikló.

A férfi a II. kerületben dolgozott egy irodaházban, amíg bent volt, addig az autója lenn állt a parkolóban. Mikor aztán munka után beült a járműbe, észrevett az ajtó és a műszerfal között egy 60-70 centiméteres

kígyószerű lényt.

„Kiugrottam az autóból, amikor viszont visszanéztem, már nem láttam semmit. Fel sem fogtam hirtelen, hogy mi történik, egy pillanatra azt hittem, hogy hallucinálok. Bezártam az autót, és vártam, hogy valami történjen. Fogalmam sem volt, hogy mit kell tenni ilyenkor. Egy kolléganőm jött le segíteni, hogy kitaláljuk, mit tegyek. Interneten elkezdtük keresgélni, hogy megtudjuk, mit lehet tenni ilyenkor. Végül egyetlen telefonszám sem csengett ki, amit a kisállatbefogással kapcsolatosan találtunk” - mesélte a férfi.

Végül kihívták

a rendőrséget.

A járőrök nagyon segítőkészek voltak, vállalták, hogy megfogják az állatot, hiszen az egyikük felismerte, hogy az egy sikló. Többféleképp próbélták előcsalogatni, még békabrekegést és vízcsobogást is játszottak le neki, de a sikló csak a fejét dugta ki a műszerfalból, aztán mindig visszabújt.

„Két órán keresztül vadásztunk rá. Közben sikerült elérnem Both Zoltánt (ő egy hüllőszakértő), aki azt mondta, hogy nagy valószínűséggel sikló van az autómban. Mivel éppen vidéken volt, nem tudott személyesen idejönni. Azt mondta, hogy mire visszaér, kellene találni egy autószerelőt, aki segít neki szétbontani a járművet, hogy megkeressék a siklót.”

A férfi végül hazaautózott. Útközben néhány percenként megállt, hogy megnézze, nem jött-e elő a sikló, de nem jött. Mikor hazaért, liszttel szórta be az autó környékét, hogy lássa, ha esetleg kimászik a hüllő, de nem mászott ki.

Mikor pár óra múlva kinézett,

a sikló vígan tekergett a műszerfalon, aztán átmászott a kocsiajtóra. Onnan hősünk leszedte egy gereblyével, elvitte egy közeli mezőre és elengedte.

Ennyi a történet.

Ilyen egy vízisikló. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108701
photo_camera Ilyen egy vízisikló. (Wikipédia CC BY-SA 3.0)

Both Zoltán hüllőszakértő szerint a Magyarországon őshonos sikló akkor mászik be autókba, ha azok víz közelében várakoznak, és valamitől megrémül az állat, aztán az autóban keres menedéket. Később, amikor megérkezik a sofőr, a sikló megrémül, nem mer előmászni, ha pedig esetleg mégis előkerül, akkor nagy riadalmat okoz a söfőrben, ebből lehet a baj.

De ilyen esetekben nyugodtan meg kell állni, és le kell fényképezni az állatot. Szakértő kép alapján meg tudja mondani, milyen hüllővel van dolgunk, enélkül nem tanácsos megpróbálni befogni, mert rossz esetben az is lehet, hogy valahogy mérgeskígyó került mellénk (bár ez itthon eléggé valószínűtlen).

Ha a sikló elbújuk, akkor elég 8-12 óráif érintetlenül hagyni az autót, ennyi idő alatt ugyanis az állat tutira kimászik. Ha erre nincs idő, akkor hüllőszakértőnek és autószerelőnek kell szétszednie a kocsit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.