Orbán Viktor több hatalmat adna Brüsszelnek

Orbán Viktor nemcsak a dupla határkerítésről beszélt pénteken, hanem más kijelentésekkel is a nemzetközi sajtóba került.

A magyar miniszterelnök Varsóban beszélt arról, hogy szerinte

az EU-nak közös haderőt kellene felállítania.

Ezen kívül szerinte az egész unióban a biztonságot kellene előtérbe helyezni.

Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök egyetértett Orbánnal, de ő hozzátette, hogy a közös haderő felállítása azért nem könnyű feladat.

Beata Szydło lengyel miniszterelnök a közös hderőig nem jutott el, ő csak a közös határőr-egységek felállításáról beszélt.

A visegrádi négyek vezetői épp Varsóban tárgyalnak, többek közt azért, hogy egyeztessék az álláspontjaikat a jövó hónapra tervezett pozsonyi találkozóra, ahol a szlovák, a lengyel, a cseh és a magyar miniszterelnök Angela Merkellel tárgyal majd. Azon a találkozón a Brexit a legfontosabb téma, de biztosan szó lesz másról is.

A közös EU-s haderő több évtizedes projekt, de egyelőre nem történt igazán komoly előrelépés benne. A II. világháború utáni tervezés idején az EU-t katonai szövetségnek is szánták, de az integrációnak ez a szála elhalt, és az EU-tagok a NATO-ban elegendő védelmi közössérgre találtak,

De azóta is fel-felbukkan a jhavaslat, hogy az EU-nak közös haderőre van szüksége, igaz, ezt inkább EU-párti politikusok szokták felvetni, nem olyanok, mint Orbán Viktor. (Politico)