Dopping miatt elveszik a román súlyemelő bronzérmét

sport
2016 augusztus 29., 15:32

Doppingvétség miatt elveszíti a riói olimpián szerzett bronzérmét Gabriel Sincraian román súlyemelő - idézte a román közszolgálati televízió (TVR) hétfői hírét az Agerpres román hírügynökség.

Sincraian a 85 kilogrammos súlycsoportban lett harmadik Rióban, azonban a doppingtesztje pozitív lett. A vétség miatt az érem elvesztése mellett a Román Olimpiai és Sportbizottságnak is százezer eurós bírságot kell fizetnie. A román olimpiai bizottság illetékesei közül többen úgy látják, hogy a bírságot nem nekik, hanem a Román Súlyemelő Szövetségnek és a sportolónak kell kifizetnie.

Gabriel Sincraian visszaesőnek számít. 2013-ban egy versenyen kívüli ellenőrzés során megállapították már, hogy tiltott szert használt. Ekkor két évre eltiltották a versenyzéstől, és a román sportági szövetség kifizette a százezer eurós bírságot.

Gabriel Sincraian az olimpián (AFP PHOTO / GOH Chai Hin)
photo_camera Gabriel Sincraian az olimpián (AFP PHOTO / GOH Chai Hin)

Románia az utóbbi ötven év leggyengébb olimpiai szereplését nyugtázhatta Rióban.

A román sportolók által megszerzett egy arany, egy ezüst és három bronzérem közül kell az egyik bronzot visszaadni.

A Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke, Alin Petrache - korábbi bejelentésének megfelelően - hétfőn benyújtotta lemondását.

A rossz szereplés mellett a bizottság egy másik botrányba is belekeveredett, kiderült ugyanis, hogy hamisítványok a román csapat olimpiai mezei. A ruhákra több sportoló is panaszkodott, azt mondták, hogy összemennek, fognak és nagyon könnyen szakadnak, sokszor még a versenyzésben is akadályozták őket. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.