Népszavazást kezdeményeztek a budapesti olimpiáról

sport
2016 szeptember 06., 08:31
comments 346

Hamarosan eldől, hogy lesz-e esélye a magyaroknak véleményt nyilvánítani arról: akarják-e egyáltalán, hogy Budapest olimpiát rendezzen 2024-ben.

Országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be ugyanis a Nemzeti Választási Bizottsághoz Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

A kérdés nem úgy hangzik, hogy akarja-e, hogy Budapest olimpiát rendezzen 2024-ben, hanem azt a törvényt torpedózná meg, amit a rendezési szándékról hozott az Országgyűlés.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”Vagyis itt az igen valójában nemet jelentene az olimpiára.

Az aláírásgyűjtés csak azután indulhat, ha a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyja a kérdést. Erre öt napja van. Ha szabad utat enged, akkor 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni a népszavazáshoz.

Miközben az emberek el sem mondhatták a véleményüket az ország jövőjét és gazdaságát sok-sok évre meghatározó olimpia rendezésről, a politika már előreszaladt az ügyben. A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a páyázatot úgy, hogy a képviseők a megvalósíthatósági tanulmánynak csak az optimista vezetői összefoglalóját ismerhették meg, aztán a parlament is a rendezés melé állt. Jövő szeptemberben dönt a Nemzeti Olimpiai Bizottság arró, hogy ki lesz a 2024-es olimpia házigazdája.

Tarlós István főpolgármester korábban politikai demagógiának nevezte, hogy népszavazáson kellene megkédezni az embereket, hiszen a népképviseleti köztestületeket, így az olimpiai pályázatról döntő Fővárosi Közgyűlést is éppen azért választották meg, hogy döntéseket hozzanak. Ráadásul szerinte az emberek azért sem hozhatnának felelős döntést, mert kevés a megfelelő információjuk az olimpia megrendezéséről.

Ami igaz, hiszen nem volt kitől információt kapniuk. De nemcsak Tarlós, hanem Lázár János kancelláriaminiszter is azzal érvelt a népszavazás ellen, hogy „nem szoktak népszavazást rendezni erről, hiszen rendelkezünk az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással”.

Orbán Viktor Rióban pedig azt nyilatkozta, hogy megvan az ország egysége az olimpia mögött.

A NOB egyébként nem igazán szereti a népszavazásokat, amik közül az elmúlt években több is úgy végződött, hogy a helyiek leszavazták a rendezést.  

A budapesti olimpia előkészítésére már most elköltöttek hétmilliárd forintot teljesen átláthatatlanul, jövőre 20 milliárd körül lesz a számla. És akkor még csak nem is nyertük meg a rendezést.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.