Donald Tusk arra utalgat, hogy nem lesz több kötelező kvóta

külföld
2016 szeptember 08., 09:43
comments 265

Alig néhány órával azután, hogy a Fidesz elkezdte országos kitelepülését a kötelező kvóta elleni népszavazás kampányához, az Európai Tanács elnöke Dublinban arról beszélt, hogy nem kellenek kötelező kvóták. Ha Donald Tusk javaslatát a tagállamok kormányai is osztják, akkor nemcsak jogi, de tartalmi szempontból is teljesen értelmetlenné válik az októbei magyar népszavazás.

Donald Tusk többek között így fogalmazott az ír miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után:

"Európában nem építhetünk politikai közösséget csupán a kötelezettségekre és a teljes nyitottságra alapozva. Az uniónak a védelemről is szólnia kell - a szabadságunk, a biztonságunk és az életminőségünk védelméről. Az a célunk, hogy emlékeztessünk, a globalizáció lehetőség, és nem fenyegetés. Az egyensúlyt vissza kell állítani. (...) A pozsonyi csúcstalálkozón meg kell mutatnunk, hogy az európai politikai elit nem szakadt el a valóságtól. Nyitottak maradunk a külvilág felé, de mindig a saját polgáraink érdekeit tartjuk első sorban szem előtt. Éppen ezért tabuk nélküli politikai párbeszédet várok el vezetőinktől."

A beszéd jó eséllyel arra utal, hogy a szeptember közepi pozsonyi EU-csúcson a tagállamok elvetik majd az Európai Bizottság májusi javaslatát a kötelező menekültelosztási kvóta automatikussá tételéről. Már az erős figyelmeztetés volt, hogy a javaslat

Donald Tusk Dublinban. Fotó: AFP/Paulo Nunes dos Santos
photo_camera Donald Tusk Dublinban. Fotó: AFP/Paulo Nunes dos Santos

eddig nem került az Európai Tanács napirendjére. (Tusk a mandatory szót használta a fenti idézet első mondatában, és ezt mostanában a kötelező kvótára utal a brüsszeli szlengben.)

Ha a kvótát a tanács elveti, akkor teljesen értelmetlenné válik az október 2-ra kiírt magyarországi népszavazás. Az eddig is világos volt, hogy a népszavazásnak jogi jelentősége nincs, hiszen az EU-s intézményeket nem köti. Ha elég ország szavazza le a kvótát ellenző magyar kormányt, akkor hiába minden hazai igyekezet. Ha viszont a kormányok másfél hét múlva deklarálják, hogy nem akarnak kvótát, akkor jelképesen se lesz értelme az egésznek. Azon kívül persze, hogy a Fidesz gyakorlatoztathatja mozgósítási képességét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.