25 százalékkal visszavágták az EU-s felzárkóztatási forrásokat 2017-re

gazdaság
2016 szeptember 13., 13:09
comments 75

Az Európai Tanács is rábólintott az Európai Bizottság 2017-es EU-s költségvetési tervére, írja a Portfolio.hu. Ebben első ránézésre nincs sok jó Magyarország, pontosabban a Magyarországon megdézsmálható EU-s források szempontjából.

  • A szegényebb EU-régiók felzárkóztatási programját 24 százalékkal visszavágták (innen jön a Magyarországon elkölthető pénz is). Ez elég drasztikus, 48,8 milliárd euróról 37,1 milliárdra esik az elkölthető összeg.
  • A menekültválság terheinek kezelésére 25 százalékkal többet fizetnek. (Itt kisebb összegről van szó, 3-ről 3,8 milliárd euróra nő a kiadás)
  • összességében a britek távozása miatt 7 százalékkal 133,8 milliárd euróra csökkentették a kiadások teljes összegét.

A végső verzió majd november közepére alakulhat ki, miután az Európai Parlament is ellátta a tervet kiegészítéseivel.

A felzárkózási források megvágásának főleg technikai okai vannak: a legtöbb tagállam csúszik a pénz felhasználásával, ezért az EU inkább másra költené a szabadon maradó forrásokat, írja a Portfolio.hu.pirossal bekeretezve a felzárkóztatási források visszavágása.

De azért egyes keleti-EU tagállami vezetők a háttérben máris elkezdtek aggódni, hogy a nyugatiak vagy Brüsszel meg akarják torolni a keletieken, hogy nem veszik ki a részüket a menekültválság megoldásából, és ezzel a forráscsökkentéssel akarnak megágyazni ennek a későbbi döntésnek.

Erre nincs sok esély, és forrást is csak akkor veszíthet egy ország, ha nagyon-nagyon lassan indítja csak el a programját (pénz akkor ragadhat benn, ha három után sem tud egy ország számlát küldeni, tehát mondjuk 2017-ben még nem tudja felhasználni a 2014-re jutó forrásokat).

Tehát nem kell félnie Mészáros Lőrincnek, Voldemort nagyúrnak és a többieknek: a 2017-es költségvetéstől függetlenül ugyanúgy "jár" Magyarországnak a 2014-2020 közötti időszakra jutó 21 milliárd euró, mint eddig.

De ettől még tény, hogy EU-s szinten 2015 után idén 40 százalékkal kevesebb lesz a kifizetés a kohéziós programból, és ez csökken tovább idén 25 százalékkal. (Portfolio, Európai Tanács, Reuters / Euractive)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.