Egyszerre három nagy napilapban állt ki Navracsics Európa mellett

eu
2016 szeptember 15., 08:17
comments 76

Navracsics Tibor magyar uniós biztos egyszerre három tekintélyes európai napilapban is megjelentetett egy cikket csütörtökön: lehozta a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az olasz La Stampa és a lengyel Gazeta Wyborcza is.

Navracsics arról ír, hogy az európai és a nemzeti identitás simán megfér egymás mellett, kiegészítik és erősítik egymást. A cikket az általa felügyelt Erasmus ösztöndíjrendszer fontosságára futtatja ki, hogy a program mennyit tesz azért, hogy az európai identitás kialakulását a fiatalokban erősítse.

Ugyanakkor egyáltalán nem nehéz a cikkbe belelátni azt, hogy a magyar kvótanépszavazás körüli Európa-ellenes kampányról is szól. Sem Magyararországot, sem a népszavazást, sem a kvótát nem említi, de utalásai világosak: az európai és a nemzeti érdekek szembeállítása szerinte nem jó irány.

A cikke végén például ezt írja:

"Egy bizonytalanságokkal teli bonyolult világban nehéz megtalálni a helyünket, megtalálni a válaszokat a kérdésre, hogy kik vagyunk. Azonban az ajtók bezárása, és a visszahúzódás a kagylóhéjunkba nem segít. Össze kell fognunk, jobban mint valaha, hogy felfedezzük és elfogadjuk egymást és önmagunkat."

Felvetését a Brexit-re húzza fel, arra, hogy a brit fiatalok, az Erasmusban is érintett generáció elsöprő többsége az unióra szavazott. A brit helyzetet azonban kiterjeszti a többi országra is, és általánosabb következtetést von le:

"Sokan Nagy-Britanniában és máshol is az EU-ban úgy érezhetik, hogy a különböző identitások versengenek egymással. Hogy az európai identitás kifejezetten fenyegeti a nemzeti, területi, kulturális, etnikai vagy vallási identitást. És ebből következően elutasítják az európai identitást. Ez a szembeállítás nem szükségszerű. Inkább abban hiszek, hogy több identitásunk is lehet egyszerre, és ezek mind gazdagítanak bennünket."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.