Egyszerre három nagy napilapban állt ki Navracsics Európa mellett

Navracsics Tibor magyar uniós biztos egyszerre három tekintélyes európai napilapban is megjelentetett egy cikket csütörtökön: lehozta a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az olasz La Stampa és a lengyel Gazeta Wyborcza is.

Navracsics arról ír, hogy az európai és a nemzeti identitás simán megfér egymás mellett, kiegészítik és erősítik egymást. A cikket az általa felügyelt Erasmus ösztöndíjrendszer fontosságára futtatja ki, hogy a program mennyit tesz azért, hogy az európai identitás kialakulását a fiatalokban erősítse.

Ugyanakkor egyáltalán nem nehéz a cikkbe belelátni azt, hogy a magyar kvótanépszavazás körüli Európa-ellenes kampányról is szól. Sem Magyararországot, sem a népszavazást, sem a kvótát nem említi, de utalásai világosak: az európai és a nemzeti érdekek szembeállítása szerinte nem jó irány.

A cikke végén például ezt írja:

"Egy bizonytalanságokkal teli bonyolult világban nehéz megtalálni a helyünket, megtalálni a válaszokat a kérdésre, hogy kik vagyunk. Azonban az ajtók bezárása, és a visszahúzódás a kagylóhéjunkba nem segít. Össze kell fognunk, jobban mint valaha, hogy felfedezzük és elfogadjuk egymást és önmagunkat."

Felvetését a Brexit-re húzza fel, arra, hogy a brit fiatalok, az Erasmusban is érintett generáció elsöprő többsége az unióra szavazott. A brit helyzetet azonban kiterjeszti a többi országra is, és általánosabb következtetést von le:

"Sokan Nagy-Britanniában és máshol is az EU-ban úgy érezhetik, hogy a különböző identitások versengenek egymással. Hogy az európai identitás kifejezetten fenyegeti a nemzeti, területi, kulturális, etnikai vagy vallási identitást. És ebből következően elutasítják az európai identitást. Ez a szembeállítás nem szükségszerű. Inkább abban hiszek, hogy több identitásunk is lehet egyszerre, és ezek mind gazdagítanak bennünket."