Hatvan évvel a forradalom és 58 évvel a halála után kimondhatják Nagy Imre ártatlanságát

Történelem
2016 szeptember 15., 04:46
comments 59

Október 13-án a Kúria végre megsemmisítheti a Nagy Imre és társai, Maléter Pál és Gimes Miklós ügyében 1958-ban hozott marasztaló ítéletet, amely alapján az egykori miniszterelnököt és honvédelmi miniszterét, illetve az újságíró Gimest 1958. június 15-én kivégezték az 56-os forradalomban játszott szerepük miatt.

Erre a 2000-ben elfogadott negyedik semmisségi törvény alapján van lehetőség, amely az olyan bűntetések eltörlését írta elő, melyeket az 56-os forradalom kapcsán gyorsított eljárás, népbírósági tanácsok vagy rögtönbíráskodás keretében hoztak.

Nagyot és társait népbíróság ítélte halálra, vagyis a 2000-es törvény alapján eltörölhető az ítéletük, de a törvény alapján az ítélet megsemmisítését kezdeményezni kell, erre az elítéltek védőinek, hozzátartozóinak vagy a legfőbb ügyésznek volna lehetősége.

Most végül a legfőbb ügyész kezdeményezésére mondhatják ki Nagy, Maléter és Gimes ártatlanságát. (Via Magyar Idők)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.