Köszönjük, Európa, hogy adtál félmilliárdot egy totálisan sík, alföldi bobpályára. Kár, hogy be van zárva

POLITIKA
2016 szeptember 15., 08:13
comments 249

A magyaros gógyiból ad leckét a többi magyar, sőt Európa összes településének Berettyóújfalu, ahol igazán a leghasznosabb ötletekre mennek el az uniós pénzek:

Városnézés DrinkBike-kal az Észak-Alföldi régióban

„Az Észak-Alföldi régióban egyedülálló szolgáltatás nyújtása a célunk. A DrinkBike-ozás lehetőségét nyújtjuk szervezett túrák keretén belül, melyeken adott útvonalat lehet teljesíteni és melynek egyúttal része a kapcsolt turisztikai attrakciók, szolgáltatások meglátogatása, igénybe vétele. Emellett lehetőséget kívánunk nyújtani azoknak is, akik csupán a DrinkBike-ozás élményéért szeretnék igénybe venni szolgáltatást.”

  • Győztes: Bihar-Trade Kft.
  • Uniós támogatás: 13 080 543 forint

Első mobil squash pálya az Észak-alföldi régióban

„Jelen projekt keretében megvásároljuk az Észak-Alföld első mobil squash pályáját és a szállításhoz szükséges Toyota Hilux gépjárművet. Olyan szolgáltatást kívánunk nyújtani, mely versenytárs hiányában egyedülálló lesz és egyben jelentős mértékben hozzájárul az Észak-Alföldi régió turisztikai szolgáltatásainak kínálati palettájának szélesítéséhez. A fejlesztés keretében megvalósítjuk 1 fő munkavállaló foglalkoztatását (...). A fejlesztés megvalósítási helyszíne Berettyóújfalu, azonban a szükséges eszközök megvásárlásával a régió minden településének lehetősége nyílik arra, hogy igénybe vegye szolgáltatásainkat. A létrehozandó szolgáltatás egész évben igénybe vehető lesz, innovatív, újszerű technológiákat hasznosít - webes foglalási lehetőség - és növeli a turisták tartózkodási idejét 1 órástól több napos programig.”  

  • Győztes: Mezei-Vill Kft.
  • Uniós támogatás: 13 746 882 forint

Bobpálya létesítése a Morotva Ligetben  

Itt álljunk meg egy pillanatra. Berettyóújfalu, ha valaki nem tudná, a román határhoz van közel, az Alföldön.

Magyarországon van már 11 bobpálya, de ezek a hagyományos, unalmas pályák, ahol legalább egy kis domb tetejére felhúzzák a kocsikat, ezek aztán a lejtős félhengerben lecsúsznak.

De Berettyóújfalun gondoltak egy nagyot, és megépítették

„Magyarország első sík területen elhelyezkedő bobpályáját!”

Remekül hangzik, a lejtő hiányát úgy oldották meg, hogy a szánokat elektromos motor hajtja, így aztán tök sík terepen is működik.

Érthetetlen, mit mulyáskodtak eddig az Alföldön, hogyan nem jutott még senkinek sem az eszébe a lejtő kiiktatása. A mindenféle egzotikus megoldás megvalósítására nyitott pénztárcával váró Európai Unió kasszájából sikerült is támogatást szerezni az ötletre.

499 millió forintnyi uniós pénzt sem sajnáltak a lapos bobpályára.

Ami önmagában is szép lenne, de úgy még inkább, hogy

a berettyóújfalui csodát nem használhatják a látogatók.

A bobpálya építésére még 2012 decemberben nyert uniós támogatást a Mezei-Vill Kft. Elég lassan haladtak a munkával, a kft. ügyvezetője, Mezei József végül tavaly májusra jósolta, hogy meglesznek.

Nem lettek, aztán november 13-án váratlanul ezt posztolta a Morotva Liget:

link Forrás

Mezei cége, a Mezei-Vill november 20-án jelentette be, hogy sikeresen megvalósult a Bobkart pálya-projekt.

Két nappal az átadás után a vendégek már nem használhatták az alföldi csodabobokat.

photo_camera Bobkart pálya/Facebook

És nem lehet azóta sem:

photo_camera Bobkart pálya/Facebook

Felhívtuk a pályát, hogy érdeklődjünk, mikor bobozhatunk az autóparkolóban. Egy férfi vette fel, aki szomorkodott, hogy még mindig nincsenek nyitva, de a németek nem szállítottak le hat kocsit. Vélhetően a pályát építő német cégre gondolt.

Megkérdeztük a félmilliárdra sikeresen pályázó cég ügyvezetőjét is, hogy mi a csúszás oka, de nem kaptunk választ.

Ilyen volt az a pár csodálatos óra, amikor használni lehetett. Egy pillanatra látszik a nagy épület oldalához tapasztott mobil squash-pálya is.

link Forrás

Az uniós projektek honlapjáról az derül ki, hogy a berettyóújfalui bobpálya építésénél a magyar irányító hatóság mindent rendben talált, a záró beszámolót elfogadta, a maguk részéről lezárta az egészet. Mindezt november 25-én, amikor az ideiglenes megnyitás után már be is zárt a pálya.

A Mezei-Vill ugyanaz a cég, amelyik a mobil squash-pályájára is unióst pénzt kapott, de amúgy is igen sikeres, ha EU-s pénzeket kell behúzni.

A bobpálya a Morotva Ligetben van, ami már eddig is uniós pénzből lett Bihar Disneylandje.


link Forrás

Van ott halastó, műfüves focipálya (20 milliós állami támogatást egészítettek ki, hogy nagyobb legyen), sport- és rendezvénycsarnok (303 milliós uniós támogatásból épült, a térség elhunyt fideszes képviselőjéről, Pálfi Istvánról nevezték el), étterem (18 millió forint), városnéző kisvonat (14 millió forint EU-s pénz), műjégpálya (20 millió forint hűtéstechnológiára az uniótól), jurtás üdülőházak (131 millió EU-s pénz), négycsillagos, 60 szobás, konferenciatermes szálloda (295 millió forint Brüsszeltől) és a bobpálya, félmilliárdnyi uniós támogatással. És a mobil sqauash-pálya, stabilan (13 millió uniós pénz).

Az öthektáros telek eredetileg az önkormányzaté volt, de 30 évre ingyen bérbe kapta Mezei József. Aki viszont 2013 legelején jelezte, hogy nyert az uniós pályzaton a bobpályával, de az előleg lehívásához ingatlan fedezetre van szüksége. Ezért arra kérte az önkormányzatot, hogy „a projekt megvalósítási és fenntartási időszakára 249.690.773-Ft és járulékai erejéig” jelzálogot jegyeztethessen be.

Hamar akadt egy kis gond, mert Mezei nemcsak a „Bobkart pálya létesítése a Morotván”, hanem a szintén győztes „Jurta üdülőház telep kialakítása a Morotva ligetben” pályázat után is ide jegyeztetett be jelzálogot, de ez tilos. Ezért jelezte az önkormányzatnál, hogy a jurtás jelzálogjogot visszavonja, viszont a bobos jelzálogjog felső határát az önkormányzat a kérésére megduplázta. Így lett az önkormányzati telken a 249.690.773 forintos januári jelzálogból februárra 499.381.545 forint (plusz járulékok).

2015 januárban tértek vissza a telekre, amire Mezei vételi ajánlatot tett. A vállalkozó felsorolta, mi mindent épített már a telekre, készül a bobpálya és kész kiviteli terve van egy szállodára is az ingatlanon. Mivel a szállodára hitelt kell felvennie, az ügyintézést egyszerűsítené, ha nemcsak az építmények, hanem az ingatlan is az övé lenne. A 25 milliós ajánlatra - miután tisztázták, hogy az nettó vagy bruttó - rábólintott az önkormányzat.

Erre kaptak pénzt Mezei József cégei:

  • munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási rendszer (MEBIR) kiépítése és tanúsítása a MEZEI-VILL Kft-nél. - 1 millió forint
  • Mezei-VIll technológiai fejlesztése - 1,3 millió forint
  • Jégpálya üzemeltetését biztosító hűtéstechnikai eszköz beszerzése - 20 millió forint
  • Mezei-Vill Kft. műszaki hátterének fejlesztése - 42,1 millió forint
  • Mezei-Vill Kft. LED lámpa összeszerelő üzem fejlesztése - 500 millió forint
  • Mezei-Vill Kft. munkahelyteremtő telephelyfejlesztése - 47,7 millió forint
  • STRIKE led közvilágítási lámpatest gyártó üzem létrehozása - 272 millió forint
  • Első mobil squash pálya az Észak-alföldi régióban - 13 millió forint
  • Innovatív fényforrás technológia kifejlesztése - 149 millió forint
  • Négycsillagos Morotva Hotel építése Berettyóújfaluban - 295 millió forint
  • Bobkart pálya létesítése a Morotva Ligetben - 499 millió forint
  • Külkereskedelmi tanácsadás a MEZEI-VILL Kft. részére - 19,7 millió forint
  • A Mezei-Vill Kft. marketingjének fejlesztését célzó reklámeszköz beszerzése - 19.6 millió
  • Morotva-víz-energia Kft. innovatív eszközbeszerzés új piaci lehetőségek kihasználására. - 24 millió forint
  • Morotva-víz-energia Kft. - Vendéglátás a Morotván - A Morotva Rendezvénycsarnok vendéglátó egységének kiépítése a turisztikai szolgáltatások fejlesztése érdekében 18 millió forint
  • MVFC Sportszervező Kft. Jurta üdülőház telep kialakítása a Morotva Ligetben - 131 millió forint
  • MEZEI-VILL Kft. villamosipari fejlesztése exportnövelés céljából - 494 millió forint

A jurta üdülőház egy külön csoda. Hogy tudjuk, mit látunk,

„10 db berendezett, hagyományőrző jellegű üdülőház (jurta)”

Kívülről ügyesen rejtik el, hogy ezek jurták lennének:

link Forrás

A jurtahatást, ha valami az épület végében lévő tetőablak adja, ami az épület egyik, valóban kerek szobájában van

photo_camera Fotó: jurtaudulohazak.hu

Mezei József egyébként a többszörös bajnok helyi futsalcsapat tulajdonosa.

A csarnok átadásán a megyei közgyűlés alelnöke azt mondta a fejlesztésekről, hogy „Kis-Ausztriában érezhetjük magunkat, s ez mindenképpen megelégedéssel tölt el bennünket”. Pedig akkor még nem is volt szó a bobpályáról.

Pénzégetés sorozatunk eddigi részei:

Kipróbáltuk, hogyan égetik a pénzt a Tisza-tónál

Pénzégetés Tokajban: Valóságos szellem-élménypark épült Sárazsadánynál

Ha bárhol pénzégetést látsz, írd meg nekünk a megirom@444.hu-ra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.