Egyre több fideszes kapcsolja össze a kvótanépszavazást az alkotmánymódosítással

2016 szeptember 24., szombat 3:26
257

Az alaptörvényt módosítani kell, ha érvényes és eredményes lesz az október 2-i népszavazás

- nyilatkozott Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament és a Fidesz alelnöke a Népszabadság szombati számában.

Mint mondta, az érvényes és eredményes népszavazás kötelező az Országgyűlésre, így az alaptörvény módosításának azt kell kimondania, hogy a magyar parlament felhatalmazása, hozzájárulása nélkül az Európai Unió nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra telepítését.

Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke is azt valószínűsítette, hogy a kormányoldal a népszavazásra feltett kérdést az alkotmányba szeretné emelni, állításként megfogalmazva.

A Népszabadságnak nyilatkozva mindkét kormánypárti politikus úgy vélekedett, hogy egy ilyen alaptörvény-módosítás nem sértené az uniós jogot.

Alkotmánymódosítás nélkül a népszavazás eredményétől függetlenül is be kellene fogadni azt a kb. 1200 menekültet, akik Magyarországra telepítéséről már korábban minősített többséggel döntött az Európai Unió. Ha viszont ezt az alkotmány tiltaná meg, akkor ellentmondás lenne az EU által már Magyarországra rótt kötelesség és a legmagasabb szintű magyar jogszabály között. És mondhatják ugyan a fideszesek, hogy ezzel az alkotmánymódosítással nem sértenénk uniós jogot, de az biztos, hogy érdekes jogi helyzetet eredményezne a dolog, és olyan problémákat vetne fel, amikre egyelőre senkinek nincs épkézláb megoldási javaslata.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt