Nem sok jót ígérnek a kormánynak a népszavazás határon túli számai

politika
2016 szeptember 29., 10:49
comments 141

Hiába ment a határon túl is a gyűlöletkampány a migránsok ellen, az erre kiszórt hihetetlen mennyiségű pénz hatását egyelőre nem látni.

Érdemes összehasonlítani a 2016-os levélszavazatok számát a 2014-es adatokkal.

  • 2014-ben 194 ezer határon túl magyar szavazhatott levélben összesen. Négy nappal a választás előtt, április 2-ig összesen 109 ezer levélszavazat érkezett be.
  • 2016-ban 274 ezer határon túl magyar szavazhat levélben összesen. Négy nappal a választás előtt, szeptember 28-ig összesen 77 ezer levélszavazat érkezett be.

Tehát annak ellenére, hogy 2016-ban 80 ezerrel több ember szavazhat, mint 2014-ben, eddig 30 ezerrel kevesebb szavazat érkezett be a határon túli magyaroktól.

A levélszavazás logisztikai, adminisztratív része nem változott, tehát az nem indokolja a különbséget.

A különbségre két lehetséges magyarázat van.

  • Vagy máshogy szervezi a határon túli mozgósítást a Fidesz / kormány, mint két évvel ezelőtt, és ezért a következő pár napban "hirtelen" fog beömleni egy csomó szavazat.
  • Vagy a határon túli magyarokat nem érdekli a téma annyira, mint az országgyűlési választás, és hiába ment a kampány náluk is, nem mennek el szavazni.

Arról már délelőtt szó volt, hogy a beérkezett levélszavazatok ötöde érvénytelen, ami valószínűleg szintén nem nyugtatja meg, a kormányzati kampányfelelősöket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.