Az EU borgyűjteményéből is kérnének a britek a Brexithez

külföld
2016 szeptember 30., 20:28
comments 100

A Financial Times úgy tudja, hogy a britek a Brexit-tárgyalásokon követelni fogják a részüket az EU 42 ezer üveges bor- és konyakgyűjteményéből, az unió műkincsgyűjteményéből és 8,7 milliárd eurós (2700 milliárd forintos) ingatlanvagyonából is.

A tárgyalások nehéznek ígérkeznek, mert az EU-nak be kell biztosítania az EU-s tisztviselők nyugdíjára biztosított, összesen 60 milliárd eurós nyugdíjvagyonra nyújtott garancia brit részét, és az Európai Befektetési Bank 20 milliárd eurós hiteleire vállalt garancia brit részét is.

Nagy-Britannia most elkezdte keresni, hogy az EU könyvelésének eszközoldaláról milyen vagyontárgyakat követelhet a kötelezettségek vállalásáért cserébe. Az EU vagyontárgyai között van egy rakás iroda, de más ingatlanok is, műholdak, az Európai Parlament műkincs- és szeszgyűjteménye, meg egy rakás más dolog is.

Az EU vagyontárgyainak elosztása megegyezés kérdése, a britek fel is fogják becsültetni az unió gyűjteményeinek értékét. De az alapján, hogy Nagy-Britannia az EU költségvetésének sokáig kb. a nyolcadát egymaga fedezte, a Financial Times szerint kérhetnének akár 5000 üveg bort, 250 üvegnyi szeszt a szeszgyűjteményből, 2,25 millió eurónyi műkincset a műkincsgyűjteményből és 10 millió eurót az Európai Unió Bírósága épületének könyv szerinti értékéből. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt