Egyetemi oktatók és kutatók tiltakoznak a kvótanépszavazás értelmetlensége miatt

Több egyetemi oktató és tudományos kutató petícióban fordult az ország közvéleményéhez, szerintük ugyanis

„erkölcsi és szakmai kötelességük kifejezni, hogy a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás értelmetlen, alkotmányellenes és embertelen, és mindezek lehetetlenné teszik a hallgatást”.

A petíciójuk egészen pontosan így szól:

„Mi, az ország és Európa jövője iránt aggódó oktatók és kutatók a következő tiltakozó nyilatkozatot tesszük:

A kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás értelmetlen, alkotmányellenes és embertelen.

Értelmetlen a népszavazás, mert nincs szó kényszerbetelepítésről. Az esetleges uniós kvótaszabályozás valójában arra irányulna, hogy a tagállamok a teherbíró képességük arányában osszák el a menedékkérőket, ellentétben a mostani szabályokkal, amelyek az EU külső határain lévő országokat (így Magyarországot is) aránytalanul terhelik. A jelenleg érvényes dublini rendszerhez képest a kvótarendszerben hazánkra nem több, hanem kevesebb menedékkérő jutna. A kvótanépszavazás alkalmatlan a menekültügy által amúgy felvetett számos, szorongató erkölcsi-politikai kérdés megvitatására; csakúgy, mint a kormány kampánya, amely tájékoztatás helyett félretájékoztat.

Alkotmányellenes, mert népszavazást csak olyan kérdésben lehet kiírni, amely az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Európai uniós szabályokat nem a magyar Országgyűlés, hanem a magyar tagok részvételével működő európai intézmények hoznak. Az, hogy a kérdést a magyar alkotmányos intézmények népszavazásra engedték, annak a jele, hogy e korábban független szervek politikai befolyásoltság alatt állnak. A kormány kezdeményezése lejáratja a népszavazás intézményét.

Embertelen a népszavazás, mert arra irányul, hogy az életüket menteni próbálóktól tagadjuk meg a segítséget. Embertársaink megsegítése az európai és egyetemes emberi kultúra szerves része, a vallási tanítások egyik alapvetése, amelyet történelmünk szebb óráiban természetesnek tekintettünk. Azokra az évekre, amikor a szolidaritástól elfordultunk, a magyar történelem vészkorszakaként emlékezünk. A kormány népszavazási kezdeményezése és az annak megágyazó gyűlöletkampány nem csak a közös európai megoldáskeresést akadályozza, hanem saját nemes hagyományaival fordítja szembe a magyar népet.

Oktatókként és kutatókként ehhez hallgatásunkkal sem nyújthatunk támogatást.”

A petíció oldalán 141 aláírót sorolnak fel név szerint, köztük olyanokat, mint Fleck Zoltán jogász, szociológus, Bozóki András szociológus és korábbi kulturális miniszter vagy Majtényi László jogtudós és korábbi ombudsman.

A nyilatkozatot 2016. szeptember 28-án, szerdán hozták nyilvánosságra, és az eredeti 140 aláíróhoz azóta több mint 180 oktató és kutató csatlakozott.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.