Simon Peresz maga akadályozta meg, hogy Netanjahu lebombázza az iráni atomcentrifugákat

A Jerusalem Post két újságírója két éve együtt kávézott Simon Peresszal, aki akkoriban köszönt le Izrael elnöki posztjáról. Az újságírók szerint, miután az egyikük megkérdezte a politikust, hogy mit tart elnöki évei legnagyobb eredményének, ez a beszélgetés játszódott le:

Peresz: Megakadályoztam, hogy Netanjahu megtámadja Iránt.

Steve Linde újságíró: Kifejtené bővebben?

P: Nem akarok belemenni a részletekbe, de azt elmondhatom, hogy Netanjahu kész volt támadást indítani, és én megakadályoztam ezt. Megmondtam neki, hogy a következmények katasztrofálisak lennének.

SL: Megírhatjuk ezt?

P: Majd, ha meghalok.

Az újságíró szerint Peresz félmosollyal zárta le a beszélgetést.

Peresz 2014-ben (AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA)

A történetet azért írták meg most, mert Simon Peresz szeptember 28-án meghalt, a Jerusalem Post munkatársai pedig arra jutottak, hogy az elnök bizonyára nem hozta volna fel ezt a témát, ha semmiképp sem akarta volna, hogy az újságokba kerüljön.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök mindig is nagyon ellenséges volt az iráni atomprogrammal szemben, ami az értelmezése szerint Izrael közvetlen létét fenyegette. A politikus sokáig nem fogadta el az Obama által lezsírozott iráni atommegállapodást sem, mondván, hogy az nem nyújt kellő védelmet Izraelnek.

A megállapodás előtt pedig maga Netanjahu is sokszor fenyegette azzal Teheránt, hogy ha nem hagynak fel az urándúsítással, akkor az izraeli hadsereg le fogja bombázni a nukleáris létesítményeiket. (Jerusalem Post)