Vizoviczki László vallott Portik ellen

bűnügy
2016 szeptember 30., 10:54
comments 61

Bírósági dokumentumok szerint Vizoviczki László 2015-ben fontos információkat és bizonyítékokat is adott át a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) a 90-es évek maffialeszámolásaival kapcsolatban. A Nemzeti Nyomozó Iroda egy 2015 júniusában kelt levélben még a Vizoviczki költségvetési csalási ügyében eljáró bírót is tájékoztatta arról, hogy a vállalkozó vallomást tett a maffiaügyekről, és ez a vallomás

„jelentősen segítette” az NNI eljárásait.

A maffialeszámolásokat 2015-ben már bíróság előtt tárgyalták: az Aranykéz utcai robbanással, valamint Domák Ferenc (Cinóber) és Fenyő János meggyilkolásával több embert is vádoltak. Az elsőrendű vádlott Jozef Rohác volt, a harmadrendű pedig Portik Tamás, aki az ügyészség szerint mindhárom merénylet felbujtója volt.

Az Aranykéz utcai robbantásban Rohácot és Portikot is bűnösnek találta a bíróság, mindketten börtönbe kerültek. Vizoviczki személyesen is megjelent és tanúvallomást tett a Portik-ügy egyik tárgyalásán, de akkor kifejezetten súlytalan dolgokat vágott Portik fejéhez, így valószínűsíthető, hogy az NNI-nek adott nyilatkozataiban ennél a nyilvános vallomásánál messzebbre ment.

Bírósági dokumentumok szerint Vizoviczki elsősorban a felbujtó, azaz Portik Tamás ellen szolgáltatott terhelő információkat a nyomozóknak.

Bár a rendőrség nem árulta el, hogy ezek milyen információk voltak, több jel mutat arra, hogy Vizoviczki tényleg súlyos dolgokat mondhatott.

Az egyik jel, hogy mikor Vizoviczki először prezentálta az ajánlatát, hogy információkat ad át a 90-es évek leszámolásairól, és magára vonatkozóan is beismerő vallomást tesz, az NNI, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és Pintér Sándor belügyminiszter különmegbízottja, Horváth András nyugalmazott rendőr tábornok is támogatta a megállapodást. Pedig Vizoviczki megkérte az árát: azt akarta, hogy a vallomásaiért cserébe számítsák be a büntetésébe az eddig előzetesben töltött idejét, és tárgyalás nélkül engedjék el. A megállapodás végül valószínűleg csak azért nem valósult meg ebben a formában, mert az ügyészség húzta a száját. Az nem tetszett nekik, hogy mire Vizoviczki megtette az ajánlatát, ők már benyújtották a Vizoviczki elleni vádiratot, így értelemszerűen nem akarták tárgyalás nélkül elengedni.

A másik jel pedig az, hogy mikor nyáron Vizoviczkit 250 milliós óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték, a vállalkozó kérte, hogy ne kelljen nyomkövetőt viselnie, mert az akár életveszélybe is sodorhatja.

Vizoviczki és védője akkor is hivatkoztak a hatóságokkal folytatott együttműködésre, amikor nyáron kezdeményezték, hogy a bíróság engedje ki az előzetesből, és helyezze házi őrizetbe a vállalkozót. Az ügyvéd azt mondta a házi őrizetet elrendelő meghallgatáson, hogy Vizoviczki szökése már csak az NNI-vel való együttműködése miatt is kizárt.

Eredetileg is ez lehetett Pintérék célja

Valószínűsíthető, hogy Horváth András nyugalmazott rendőr tábornok (akit Pintér megbízott a 90-es évek maffialeszámolásainak felderítésével) eleve arra akarta rávenni Vizoviczkit, hogy valljon Portik ellen. Rendőrségi beszámolók szerint Horváth ezért találkozott Vizoviczkivel 2012 januárjában a Mammutban, de Vizoviczki akkor nemcsak elzárkózott az együttműködés elől, hanem meggondolatlanul le is leplezte, hogy magas rangú rendőr informátorai vannak. A feldühített Horváth ezután indította meg a nyomozást Vizoviczki ellen is.

Most viszont úgy tűnik, hogy Vizoviczki összesen 38 hónapos (bírósági ítélet nélküli) előzetes letartóztatása és 13 hónapos házi őrizete meghozta a sikert, mert a vállalkozó végül megtört annyira, hogy valljon Portik ellen.

Természetesen Vizoviczkit is megkérdeztük a vallomásairól, de az ügyvédjén keresztül elküldött kérdésekre eddig nem reagált.

UPDATE 14.50

Vizoviczki ügyvédje a poszt megjelenése után telefonon jelezte, hogy ügyfelével hétfőre küldenek választ a kérdéseinkre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.