832 ezres bírságot kapott a Kétfarkú Kutya Párt az NVB-től

POLITIKA
2016 október 07., 15:09
comments 571

A Nemzeti Választási Bizottság a pénteki ülésén tárgyalta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elleni bejelentést. Egy magánszemély jelezte az NVB-nek, hogy gondjai vannak a Kétfarkú Szavazz Érvénytelenül appjának a népszavazás napján történő használata miatt.Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ennek a mobilos alkalmazásnak az volt a lényege, hogy a segítségével az érvénytelenül szavazók megoszthatták egymással szavazólapjaik fotót. Innen is lehetett tudni, hogy született pár igen kreatív érvénytelen szavazat.

Az NVB már egy korábbi ülésén, még a népszavazás előtt megállapította, hogy a mobilos app sérti a választások titkosságának alapelvét. Akkor nem bírságoltak, de eltiltották az MKKP-t a további jogsértéstől, így az app terjesztésétől és használatától is.

A mobilos alkalmazást viszont ennek ellenére is használták a népszavazás napján, az NVB pedig a korábbi döntésükkel dacoló, szándékos jogsértés miatt büntetett. Azzal indokoltak, hogy az app-ról már korábban eldöntötték, hogy jogellenes, október 2-i használatával pedig a választói akaratot próbálta befolyásolni a Kuytapárt, így ez kampánytevékenységnek minősült, a szabálytalan kampány miatt pedig kiszabható bírság.

Az NVB ma délutánra készült eredeti tervezetében egyébként még nem szerepelt a bírság, csak hogy elmarasztalják a pártot büntetés nélkül, de a jobbikos és a kormánypárti delegáltak javaslatára inkább kiszabták a

832 ezer forintos büntetést.

Az MSZP delegáltja hiányzott az ülésről, az LMP-t képviselő Bodolai László egyedüliként szavazott a bírság ellen.

A mostani büntetés az NVB lehetőségeihez képest közepes mértékűnek számít, ugyanis a bírságok legkisebb összegét a minimálbér ötszörösében, a maximumát pedig a tízszeresében szokták megállapítani. Az NVB döntése ellen a párt fellebbezhet Kúriánál, ami nagy valószínűséggel nem nem fogja jóváhagyni az NVB érvelését.

Az NVB szerdán is tartott egy ülést, akkor nem születtek ilyen szigorú döntések, a köztisztviselők kampányolásáról szóló panaszt például érdemi tárgyalás nélkül elutasították.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.